Hirdetés

Tetanusz és veszettség

Van néhány fertőző betegség, amelyet súlyossága miatt mindenképpen meg kell ismerni.

tetanusz, merevgörcs, járvány, fertőzés, higiénia, veszettség, védőoltás |

InforMed Hírek15   InforMed


A merevgörcs, tetanusz,

A betegség halálozása 50-60 százalékos. Kórokozója egy spórás baktérium, amely a növényevő állatok belében szaporodik, de az ember belében is megtalálható. Ilyenkor semminemű károsodást nem okoz. Széklettel kerül a talajra, ahol spóra alakot vesz fel, és hosszú ideig életképes marad.

Sérüléskor a sebbe kerülhet, ahol elkezd szaporodni, és egy nagyon erős mérget, tetanusz toxint termel. A méreg az egész testre kiterjedő izomgörcsöt vált ki.

A tünetek a sérülést követő 3. naptól jelentkeznek. A görcs először az arcon lép fel és fokozatosan terjed ki a törzsre és a végtagokra.

A betegség védőoltással megelőzhető. A gyermekek az első oltást három hónapos korukban kapják, így amire elkezdenek járni, már védetté válnak. A védettség idővel gyengül, ezért gyermekkorban a védőoltás többször megismétlésre kerül. Ezenkívül sérülés esetén a sebet ellátó orvos dönt a védőoltás soron kívüli beadásáról. A védőoltásnak köszönhető, hogy az 1950-es években még 500-600 halálesetet követelő betegség száma napjainkra 10-20 esetre csökkent

A veszettség

A betegség kórokozója vírus. Természetes rezervoárja a vadon élő állatok. A vírus az állat idegrendszerében (agyban) szaporodik, és a betegségi tünetek megjelenését megelőzően egy-két nappal az állat nyálával kezd ürülni.

A betegség néhány napon belül az állat pusztulásához vezet. A betegség alatt az állat viselkedése megváltozik, gyakran megmarja társait. A vírus a harapással és nyálazással kerül át a másik állatra, és esetenként az emberre. A vadon élő állatoktól fertőződhetnek a kutyák és a macskák, tőlük pedig az emberek.

A vírus a külvilágban gyorsan elpusztul, ezért tárgyak közvetítésével nem terjed.

A betegség az embernél is halálos kimenetelű, de a hosszú lappangási ideje miatt védőoltással megelőzhető.

Ezért minden állat okozta sérülés vagy beteg állat, illetve állati tetemmel való közvetlen kapcsolat esetén orvoshoz kell fordulni. Az orvos az összes körülmény mérlegelésével dönt a védőoltás szükségességéről. Mivel a vírus az állat nyálában a megbetegedését megelőző két-három nappal korábban jelenik meg, ezért a harapást okozó állat megfigyelhetősége esetén, amennyiben az két hétig egészséges marad, a védőoltás mellőzhető.

Nagyon fontos tehát, hogy a harapást okozó állat azonosítható legyen, illetve ne kerüljön kiirtásra.

Magyarország is célként tűzte ki a veszettség teljes felszámolását, ezért 1992-től a vadon élő állatok védetté tétele is zajlik csaliba rejtett vakcinával.

tetanusz, merevgörcs, járvány, fertőzés, higiénia, veszettség, védőoltás

2018-11-08 10:56:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop