Hirdetés

Franciaországban zuhan a McDonalds forgalma a kergemarhakór okozta pánik következtében

PÁRIZS, FRANCIAORSZÁG - Az elmúlt hónapokban a marhahús esetleges fertőzöttsége miatti pánikban összeomlott a McDonald’s Franciaországban.

szarvasmarha, BSE, kergemarha, élelmiszer |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Lichfield, J.

Egy francia lap szerint a cég országos forgalma 40 százalékkal esett, ezen belül a hamburger eladása még lejjebb zuhant.

A francia közvélemény szinte nem is vette észre a BSE (bovine spongiform encephalopathy - a szarvasmarha szivacsos agyvelő-megbetegedése) lassú de egyenletes terjedését, míg két héttel ezelőtt be nem jelentették, hogy a bevásárlóközpontok polcaira került egy kis, de "gyanús" szállítmány.

Azóta a francia marha forgalma 50 százalékkal esett, egyes napokon még ennél is alacsonyabbra. Sok étterem és iskolai konyha a marhahúst teljes egészében levette az étlapjáról. Egyes kelet-európai országokban betiltották vagy korlátozták a francia marha behozatalát, Spanyolország, mit sem törődve az Európai Unió törvényeivel embargó alá vette a francia élőmarhát is.

A fogyasztók félelme nem csökken, így Lionel Jospin miniszterelnök óvintézkedések sorozatát vezeti be a mai napon. Teljes egészében betiltja az őrölt állati tetemekből készült marhatápot takarmányozási célra, és az állatállomány széleskörű tesztelését ígéri.

Az 1990-es években Nagy-Britanniában tűnt fel a kergemarhakór, aminek okaként a BSE-t terjesztő szarvasmarhából készült őrölt takarmányt nevezték meg. Nagy-Britanniában 1996 óta tilos az alkalmazása, Franciaországban azonban sertés- és baromfihízlalásra használják. Az idei több mint 100 eset - szemben a tavalyi 31-gyel - okaként részint a véletlent nevezték meg, részint azt, hogy szándékosan adtak szarvasmarháknak csirke- és sertéstápot.

Az elmúlt napokban a nyomás mind a fogyasztók, mind a politika részéről odáig fokozódott, hogy azt követelték, tiltsák be teljesen az "állati liszt" felhasználását. Az Jospin-kormány eleinte nem reagált, majd azt mondta, hogy a levágott marha maradványainak tárolása vagy elégetése óriási költségekkel valamint egészségügyi kockázattal járna. A kormány azzal érvel, hogy a fogyasztók aggályai ésszerűtlenek és túlzásokon alapulnak.

Bár az esetek száma ez évben megháromszorozódott, a francia BSE-probléma meg sem közelíti a Nagy-Britanniát a kilencvenes években sújtó járvány nagyságrendjét, amikor naponta 80 új esetet regisztráltak.

A Jospin-kormány most fizeti meg az árát annak, hogy egy évvel ezelőtt óvatossági okokból szembeszállt az EU szabályaival és megtagadta a brit szarvasmarha behozatalát. Azóta a franciák megtudták, hogy a brit óvintézkedések szigorúbbak voltak, mint Franciaországban.

És ha így folytatódik a szarvasmarha-forgalom mélyrepülése, a francia kormánynak egy másik óvintézkedést is fontolóra kell vennie, amelyet tavaly Párizs elutasított. A Nagy-Britanniában eladott marhahús nem származhat 30 hónaposnál idősebb állattól. A kutatók szerint a BSE még lappangó formájában sem fertőz, csak az állat két és fél éves kora után.

Franciaországban nincs ilyen megszorításokhoz kötve a vágómarha forgalmazása. Luc Guyau, a legnagyobb francia farmerszövetség vezetője vitát robbantott ki az elmúlt héten, amikor azt javasolta, hogy a táplálékláncból el kell távolítani az 1996 júliusa előtt született fejősteheneket és a vágómarha egy részét is.

A francia sajtó egyes orgánumai szerint ez 5 millió marha azonnali levágását jelentené, és általában már a tejelési periódus után zárná ki a marhákat a táplálékláncból. A legtöbb BSE-előfordulás Franciaországban a fejőstehenek körében történt.

A legtöbb gazda és maga a francia mezőgazdasági miniszter, Jean Glavany is elutasította ezt a korlátozó javaslatot mint ami túl szigorú, de lehet, hogy ha a fogyasztók körében folytatódik a pánik, mégiscsak be kell vezetni

Megjelent: The Independent, London

szarvasmarha, BSE, kergemarha, élelmiszer

2002-07-31 17:46:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop