Hirdetés

Egy csók, és más semmi?

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik mirigylázként is. Orvosi neve: mononukleózis.

mononukleózis infekcióza, Ebstein-Barr vírus, csókbetegség |

InforMed Hírek20   InforMed | Leopold, Gy.


Többnyire tinédzsereket érint ez a fertőző betegség, amelyet még a 19. század végén Filatov és Pfeiffer írt le, majd 1968-ban véletlenül derült ki - miután egy kutató munka közben megfertőződött a vírussal -, hogy az Epstein-Barr vírus (EBV) okozza.

Gyakori és általában enyhe lefolyású fertőzés. A herpesz víruscsaládba tartozó EBV a világon mindenhol előfordul, meglehetősen nagy számban. Az emberek 90 százalékát fertőzi meg tíz éves korig, a kevésbé fejlett országokban pedig a gyerekeknek szinte 100 százaléka átesik a fertőzésen, csaknem tünetmentesen. Előfordulását tekintve 15-24 év az életkori csúcs.

Nyállal fertőz leginkább

Hogy mi köze a csókhoz? Nyállal fertőz leginkább, bár betegség idején vérrel is, és transzplantált szervvel is átvihető abba, aki a szervet kapja.

Megelőzés

Igaz, senkire nincs ráírva, hogy fertőz, és akiben egyszer már megjelent ez a vírus, "szunnyadó állapotban" meg is marad a szervezetében, vagyis őt magát nem fertőzi, de a nyála fertőz másokat. Semmiképpen nem tanácsos mások poharából inni, másnak a cigarettájába beleszippantani, és az általános higiéné betartása mindenképpen javasolt

Tünetek

A fertőző osztályon gyakran kezelnek mononukleózissal beteget. Ennek legfőbb oka, hogy nehéz megkülönböztetni más vírusos megbetegedéstől, és a háziorvos a biztonság kedvéért inkább beutalják a gyanús tünetekkel bíró betegeket.

Jellegzetes tünetegyüttessel jár a fertőzés. Magas láz, étvágytalanság, fáradékonyság, nyirokcsomó duzzanat, néha sárgaság hívja fel rá a figyelmet.

Diagnózis

Mivel egyszerű vizsgálat során nem mindig derül ki, hogy erről a fertőzésről van szó, a legbiztosabb gyanú esetén a laborvizsgálat, mert a megemelkedett fehérvérsejtszám mutatja ki legmegbízhatóbban, hogy mononukleózisról van szó.

Lefolyás

Normális esetben spontán gyógyul. Bár nincs specifikus terápiája, 2-3 hét alatt tünetmentessé válik a fertőzött, ha szükséges tüneti kezelésként lázcsillapítót és fájdalomcsillapítót kap. Gondoskodni kell az ágynyugalomról és a megfelelő folyadékpótlásról is. Csak a jól "hidratált" beteg szervezete képes szövődmények nélkül legyőzni a vírusfertőzést.

Annak ellenére, hogy a szakemberek enyhe lefolyásúnak tartják a mononukleózist, nem árt az óvatosság.

Szövődmények

Ritkán ugyan, de mint minden fertőzésnek, ennek is lehetnek szövődményei, ilyen például a szívizomgyulladás vagy különféle központi idegrendszeri zavar. A jelenleg forgalomban lévő vírusellenes készítmények hatástalanok a fertőzésre. Szteroid tartalmú gyógyszert csak igen indokolt esetben adnak az orvosok, főként a légzőszervi nyálkahártya súlyos duzzanata esetén.

mononukleózis infekcióza, Ebstein-Barr vírus, csókbetegség

2022-01-15 12:55:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop