Az Epstein-Barr vírus titkai

Az emberek több mint 95 százaléka fehérvérsejtjeiben hordozza az Epstein-Barr vírust. Vannak, akik fertőző mononukleózis útján kapják meg. A legtöbb embernél megfázás-szerű tünetekkel jár, de ha valaki egyszer megkapta a herpeszvírusnak ezt a típusát, élete végéig hordozni fogja.

Epstein-Barr, Epstein-Barr virus, Epstein-Barr vírussejt | The New York Times Health News Service   Medincorp | Ungar, E.

Azoknál, akiknek le van gyengülve az immunrendszere, például az AIDS-betegeknél vagy akiken szervátültetést vagy csontvelő-átültetést végeztek, a vírus rákot okozhat.

A Science című folyóirat október 8-i számában a University of North Carolina és az oszakai egyetem kutatói génmanipulált egerek segítségével betekintést nyertek abba, milyen stratégia segítségével rejtőzik el az Epstein-Barr vírus a sejtekben.

Azt figyelték meg, hogy a vírus valósággal rabul ejti az immunrendszerünket. A vírus megfertőzi az immunsejteket, majd olyan fehérjét termel, ami szaporodásra ösztönzi ezeket a sejteket. A sejtek ezután a lépben és a nyirokcsomókban telepeket, úgynevezett germinális központokat hoznak létre, amelyek a szervezetben már meglévő csíragócok mellett helyezkednek el. Itt évtizedekig is megbújhatnak. Ha a szervezetet megtámadja egy vírus, ezek a sejtek viszonylag kis számban előbújnak a csíragócokból. A legtöbb ember szervezetében egymillió normális fehérvérsejtre 1-3 Epstein-Barr vírussejt esik, és az Epstein-Barr vírus rejtve marad a gócokban.

"Ez a vírus valóban zseniális" - mondja Nancy Raab-Traub, a Lineberger Comprehensive Cancer Center kutatója, a Chapel Hill-i University of North Carolina mikrobiológia- és immunológus-professzora.

"Az Epstein-Barr vírus drasztikusabban változtatja meg a limfociták biológiáját, mint gondoltuk volna - jelentette ki dr. Elliott Kieff a Harvard Medical School kutatója. - Ez a tanulmány arra is utal, hogy az Epstein-Barr vírussal megfertőzött sejtek amikor kijönnek a csíragócokból a véráramba, még mindig képesek megtámadni a betolakodó vírusokat. Így a legtöbben egész jól eléldegélünk az Epstein-Barr-féle vírussal."

Az egészséges immunrendszer felismeri az Epstein-Barr sejtek által termelt fehérjéket és elkülöníti őket. A legyengült immunrendszernél azonban a sejtek a véráramban szaporodnak, így magukban, maguktól elrákosodhatnak.

Raab-Traub professzor véleménye szerint azon kívül, hogy ez a tanulmány mélyítette tudásunkat az Epstein-Barr vírusról, közelebb viheti a tudósokat a vírushoz kötődő rákok antivirális kezeléséi módjainak kifejlesztéséhez.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Epstein-Barr, Epstein-Barr vírus, Epstein-Barr vírussejt
2002-08-01 00:37:37


A „csókbetegség” az influenzához hasonló tüneteket is okozhat

Elsősorban serdülők és fiatalok betegsége, cseppfertőzés útján, akár egy csókkal is könnyen terjed. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának seg...


Egy csók, és más semmi? - Tinédzser terjesztők

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik mirigylá...


Mononukleózis infekcióza

A mononukleózis infekcióza nevű betegséget a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr-vírus okozza, és lázzal, torokfájással, illetve megnagyobbodott nyi...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^