Hirdetés

Influenza: milyen gyakori a fertőzés?

Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok által készített tanulmány.

influenza, vírus, fertőzés, járvány |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az influenzaszerű megbetegedések hátterében számos kórokozó állhat, ezért nehéz megmondani, milyen gyakori a valódi influenzafertőzés írta a PLOS Biology című szaklapban megjelent tanulmány.

Az immunrendszer az influenza vírusokra ellenanyag termelésével válaszol, amelyek a vírus felületén található fehérjéket célozzák meg. Ezek a fehérjék a vírus átalakulásával változhatnak, azonban a vérben megmarad az ellenanyag, vagyis a szervezet "emlékezik" azokra a vírustörzsekre, amelyekkel már találkozott.

A kutatók dél-kínai önkéntesek vérmintáit vizsgálták meg, amelyekben kilenc különböző, 1968 és 2009 között terjedő influenzatörzs ellen termelt ellenanyagot, vagyis antitesteket kerestek. A tudósok ezzel a módszerrel képesek voltak a csoport vírustörténetének felvázolására.

Adam Kucharski, a kutatásban résztvevő egyik tudós elmondta, hogy sok vita folyik arról, hogy valójában hányszor kapják el az emberek az influenzát, szemben azokkal az influenzaszerű megbetegedésekkel, amelyeket más vírusok okoznak.

A felnőttek esetében az influenza sokkal ritkább, mint azt általában az emberek hiszik. A betegség a gyerek- és serdülőkorban sokkal gyakoribb, valószínűleg azért, mert ebben az életkorban többet jár az ember közösségbe. Az influenza fertőzések gyakorisága a kezdeti kétévente történő megbetegedéshez képest folyamatosan csökken az évek során.

A kutatók egy matematikai modellt is kifejlesztettek, amely segíthet megérteni, hogyan változik az influenzával szemben az immunitás, miközben új vírustörzsekkel találkozik az emberi szervezet.

A tudósok mostani eredményei alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a szervezet erősebb immunreakcióval válaszol az olyan influenza vírusokkal szemben, amelyekkel fiatalabb korában találkozik.

Az eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakemberek megértsék, a lakosság immunitása miként hat a vírus fejlődésére és megjósolhatják, hogyan változhat a vírus a jövőben. Arról is kaphatnak információt, hogy a különböző múltbéli vírustörzsekkel szembeni immunitás hogyan hat a jövőbeli oltóanyagok működésére és eredményességére.

The Telegraph

influenza, vírus, fertőzés, járvány

2015-03-05 11:50:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop