Hirdetés

Tudnivalók az övsömörről

Ha valaki átesett a bárányhimlőn, nagy a valószínűsége, hogy a vírus még mindig jelen van a szervezetében. A varicella-zoster vírus évtizedekig szunnyadhat minden tünet nélkül, és ha aktivizálódik, elindul az idegrostok mentén egészen a bőrfelszínig. Ha itt kialakulnak a fájdalmas kiütések, akkor beszélünk övsömörről.

övsömör, herpes zoster, bárányhimlő |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A kiütések folyadékkal teli hólyagok formájában jelentkeznek, gyakran a deréktájon, övszerű alakzatban, innen a betegség neve. Előfordulhatnak még a homlokon vagy az egyik szem körül, sőt, gyakorlatilag a test bármely részén.


Az övsömör első tünetei a kiütések megjelenése előtt 1-5 nappal jelentkezhetnek viszketés, égő, zsibbadó érzés vagy fájdalom formájában. Ezek a tünetek a legjellemzőbbek, de az övsömört megelőzheti láz, hidegrázás, fejfájás vagy émelygés is. Az ajkakon megjelenő hólyagocskákat nem övsömör okozhatja, hanem a herpes simplex vírus.

A bárányhimlő és az övsömör hátterében egyaránt a varicella zoster vírus áll. Az első fertőzéskor általában bárányhimlő alakjában jelenik meg, de a vírus a betegség lezajlása után is a szervezetben marad. Évekkel később aktiválódhat, és övsömört okoz. Herpes zosternek is nevezik, de nincs köze a genitális herpeszt okozó vírushoz.

A szakember általában már a kiütés alapján megállapítja a betegséget, ezért a szövődmények elkerülése érdekében ajánlatos minél hamarabb orvoshoz fordulni. A hólyagok általában 7-10 nap alatt varasodnak, egészséges embereknél nyom nélkül elmúlnak, a fájdalom és a viszketés is néhány hét alatt megszűnik. A gyenge immunrendszerű betegeknél azonban tovább is megmaradhatnak a hólyagok.

A kockázati csoportba tartoznak mindazok, akik átestek már bárányhimlőn. A kockázat a korral együtt nő. További rizikófaktorok még egyes rákgyógyszerek, a szteroidok, a hosszan tartó stressz vagy trauma, valamint a rák vagy a HIV következtében legyengült immunrendszer.

Az övsömör fertőző, de nem a szokásos módon. Az övsömörös hólyagok nem okoznak övsömört másvalakinél, de gyerekeknél előidézhetnek bárányhimlőt. Akinek kiütése van, kerülje az érintkezést olyan kisgyerekekkel és várandós nőkkel, akik még nem estek át a bárányhimlőn és oltást sem kaptak ellene.

Idősebbeknél az övsömör okozta fájdalom hónapokkal, sőt, évekkel a kiütések leszáradása után is megmaradhat. Ezt a fájdalmat a bőrön és a bőr alatt futó idegek károsodása okozza. Van, akinél krónikus viszketés marad meg az érintett területen.

Ha a szem környékén jelennek meg a kiütések, szemgyulladást, sőt látásvesztést is okozhat a betegség, ha a fület támadja meg, hallási vagy egyensúlyzavar lehet a következmény. A szövődményeket az idejében elkezdett kezeléssel lehet megelőzni.

Bár gyógyítani teljes mértékig nem lehet az övsömört, a vírusellenes gyógyszerek enyhítik a betegség súlyosságát. A vény nélkül kapható és külsőleg alkalmazandó szerek a viszketés és a fájdalom ellen hatásosak. Jó eredményt lehet elérni zabkása porított vagy kolloid formában való alkalmazásával. Hasznos a langyos vizes borogatás és a mérsékelt testmozgás is.

Hatvan éves kor fölött ajánlják az övsömör ellleni vakcinát, mert bár a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a felére csökkenti a kockázati csoporthoz tartozóknál a betegség kitörésének esélyét.

Ne oltassa be magát az, aki

  • esetleg várandós
  • HIV/AIDS-beteg és gyenge az immunrendszere
  • kemoterápiát vagy sugárkezelést kap
  • immunrendszert elnyomó gyógyszert szed
  • kórelőzményében leukémia vagy limfóma szerepel
  • allergiás az oltóanyag valamelyik összetevőjére.

övsömör, herpes zoster, bárányhimlő

2022-07-20 09:03:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop