Hirdetés

Felfedezték a fehérjét, ami aktiválja a herpeszvírust

Amerikai és brit kutatók a végére jártak egy régóta megoldhatatlannak tűnő rejtélynek azzal, hogy azonosították a herpeszvírus VP16 fehérjéjét. Ez a molekuláris kulcs, ami lehetővé teszi, hogy a herpes simplex vírus (HSV) a lappangást megszakítva a betegség kiújulását idézze elő.

herpes simplex vírus, kiújulás, VP16 fehérje |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

A szerzők szerint ezek az eredmények lehetővé teszik majd, hogy még hatékonyabb megelőzési és kezelési lehetőségeket dolgozhassunk ki a betegséggel szemben. Nagy segítséget jelenthetnek továbbá a daganatellenes terápiában, ahol mesterségesen összeállított vírusok segítségével harcolnak a rákos sejtek ellen.

A herpeszvírus két külön életformában létezik, ezt először 80 évvel ezelőtt ismerték fel. Aktív formában szaporodik a testfelszín sejtjeiben, és több ezer olyan utódot hoz létre, ami megfertőzhet más embereket. Lappangó formájában azonban az idegsejtekben bújik meg, itt a vírus genetikai információja akár egy életen át is fennmaradhat.

A mostani eredmények azt mutatták, hogy a HSV a saját életciklusát a VP16 protein termelésével szabályozza. Azzal, hogy megértjük, hogyan sokszorozzák meg magukat a megbúvó, de periodikusan aktívvá váló vírusok, jóval közelebb kerülünk a betegség megértéséhez. Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy kiirtsuk a lappangó vírusokat, vagy megakadályozzuk, hogy aktivizálódjanak, és nem áll rendelkezésre olyan oltás, ami megvédi a még nem fertőzött egyéneket a kórokozóktól.

A mostani vizsgálat során a kutatók magas lázat váltottak ki egerekben, ennek segítségével sikerült igazolni, hogy a VP16 fehérje szükséges ahhoz, hogy a vírus kilépjen lappangó alakjából. Régóta tudjuk, hogy a láz aktivizálja a vírusokat. Ilyenkor az idegsejtek többségében inaktív marad a vírus, azonban néhány sejtben a tudósok azt figyelték meg, hogy véletlenszerűen megszűnt a VP16 protein gátlása, ezzel párhuzamosan pedig aktivizálódott a vírus.

Ez alapvetően megváltoztatja azt az elképzelésünket, hogy „hogyan éled” föl a HSV a lappangó formából. Nem egy olyan kapcsolóról van szó, ami aktivizálódva a vírusok termelődését váltja ki, hanem sokkal inkább a folyamatos gátlás véletlenszerű megszakításról van szó.

A vakság leggyakoribb fertőző okaként, és számos agyvelőgyulladás kórokozójaként ismert HSV-1 vírussal történő fertőződés legtöbbször gyermekkorban történik meg. Azonban mind a HSV-1, mind a HSV-2 nemi úton is terjedhet, és később újszülötteket fertőzve súlyos, és gyakran halálos fertőzéshez vezethet. Az emberek körülbelül 80 %-a fertőződött a vírussal. A legtöbb vírushordozó tünetmentes, de mégis képesek továbbadni a betegséget.

ScienceDaily
herpes simplex vírus, kiújulás, VP16 fehérje

2009-04-15 21:36:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop