Hirdetés

Védelem az ebola ellen

Az ebola vírus "Achilles-sarkát" találták meg amerikai és holland kutatók, akiknek állatkísérletekben sikerült megakadályozniuk, hogy a kórokozó "megszállja" a sejteket. A felfedezésről az Amerikai Mikrobiológiai Társaság lapjában, az mBio online kiadásában jelent meg tanulmány.

ebola vírus, NPC1-fehérje, Ebola-fertőzés |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A projektben az amerikai hadsereg járványügyi kutatóintézete (USAMRIID), a New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi kara, a Harvard Egyetem, valamint a Holland Rákkutató Intézet vett részt. A tudósok korábbi laboratóriumi vizsgálataik során már bizonyították, hogy a vírus addig nem képes megfertőzni a sejteket, amíg nem kapcsolódik egy speciális fehérjéhez, a Niemann-Pick C1 (NPC1) proteinhez. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy meggátolva a vírusnak az NPC1-fehérjhez való "dokkolását", megelőzhető a kórokozó behatolása a sejtbe.

Az elméletet állatkísérletekben ellenőrizték: háromféle egértörzs egyedein tesztelték elképzeléseiket a kutatók. Egyrészt "közönséges" egereket alkalmaztak, másrészt génkiütött állatokat, amelyek híján voltak az NPC1-fehérjének, továbbá olyan rágcsálókat, amelyek egyaránt hordozták az NPC1 normális és a mutáns variánsait.

Míg a "közönséges" egereket sikerült megfertőzni az ebola vírussal, génkiütött társaik sejtjeiben nem tudott szaporodni a kórokozó. Ami az NPC1-gént hordozó rágcsálókat illeti, kezdetben magas volt a vérükben a vírusok koncentrációja, de aztán gyorsan csökkent, mivel az egerek immunrendszere legyőzte a fertőzést.

A tudósok remélik, hogy további kutatások elvezethetnek egy olyan vírusellenes készítmény kifejlesztéséhez, amely hatékonyan képes "megcélozni" az NPC1-fehérjét és ezáltal megelőzni az Ebola-fertőzést. A terápia hatékony lehet más, a filovírusok nemzetségéhez tartozó kórokozó esetében is, amelyeknek a fertőzéshez szintén szükségük van az NPC1-fehérjére.

Az NPC1 a koleszterin sejten belüli szállításában vesz részt. E gén mutációja húzódik meg a Niemann-Pick betegség kialakulásának hátterében, amelyet gyermekkori Alzheimer-kórnak is szokás nevezni.

Mint a kutatók megjegyzik humán alkalmazásnál a terápia ugyan blokkolná a koleszterin sejten belüli szállítási útvonalait, de ez nem okozna gondot, mivel a kezelés csak rövid ideig tartana.

ebola vírus, NPC1-fehérje, Ebola-fertőzés

2015-05-28 12:58:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop