Hirdetés

Meghalt Ebola-vírustól a kór első számú libériai orvosa, és a Sierra Leone-i fő szakorvos is fertőzött

Monrovia/Freetown, 2014. július 27., vasárnap (MTI/AP) - Az Ebola-vírus okozta fertőzés következtében meghalt a kór ellen küzdő első számú libériai szakorvos. A vírus megfertőzte Sierra Leone-iebola, vír kollégáját is.

ebola, vírus, járvány |

MTI Hírek11

A libériai egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint Samuel Brisbane az első orvos áldozata az Afrika nyugati felén március óta tartó, legújabb Ebola-járványnak. Az egészségügyben dolgozókat tekintve a libériai orvoson kívül a kór a múlt héten megbetegítette Sierra Leone első számú Ebola-szakorvosát is, továbbá Libériában egy amerikai orvost. Az egészségügyi dolgozók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, a vírus testnedvek útján terjed.

A Sierra Leone-i hatóságok szintén vasárnap azt közölték, hogy először regisztráltak Ebola miatti halálesetet az ország fővárosában, az egymillió lakosú Freetownban. Az áldozatnál, egy 32 éves nőnél a hét közepén mutatták ki a vírust, de ezt követően családja - ismeretlen okból - erőszakkal elrabolta a kórházból, ahol kezelték. Vasárnap egy klinikára tartva vesztette életét. A nő lakhelyének környékén 21 napos karantént rendeltek el a hatóságok.

A Sierra Leone-i egészségügyi minisztérium egyébként elismerte, hogy több tucatnyi ebolás beteg hollétéről nem tud, tehát vélhetően nem ez volt az első eset, hogy egy megfertőződött ember elmenekült a kórházból.

Libériában eddig 129-en haltak bele Ebola-fertőzésbe, Guineában 319-en, Sierra Leonéban 224-en. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig feljegyzettek közül a legsúlyosabb Ebola-járványnak minősítette a mostanit.

A vírus okozta betegségre nincs orvosság, se gyógymód. A kórokozó miatt összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Afrikában eddig már legalább tíz Ebola-járvány volt.
ebola, vírus, járvány

2014-07-29 00:27:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop