Hirdetés

Ebola vakcina

Teljes mértékben hatásosnak bizonyult a Merck oltóanyaga a halálos vírus ellen a nyugat-afrikai Guineában végzett klinikai tesztek során. A Merck gyógyszergyár és a New Link Genetics által szabadalmaztatott VSV-ZEBOV vakcinát több mint négyezer olyan emberen tesztelték, akik kapcsolatban voltak ebola vírussal fertőzött személlyel.

Ebola, vakcina, oltóanyag, járvány |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Tíz nappal a beadása után a vakcina 100 százalékos védelmet nyújtott az immunizáltaknak - írták a kutatók a The Lancet című brit orvostudományi folyóirat honlapján közölt tanulmányukban, hozzátéve, hogy az oltóanyag "nagyon hatásos lehet az ebola vírus okozta betegség megelőzésében".

Jeremy Farrar, a klinikai próbákat finaszírozó Wellcome Trust járványügyi szakembere és igazgatója "figyelemre méltónak" nevezte az eredményeket.

"A klinikai tesztben mertek felhasználni egy nagyon újszerű és pragmatikus eljárást, amely lehetővé tette, hogy Guineában a járvány kellős közepén mérjék fel a vakcina hatásosságát. Remélik, hogy ez az oltóanyag segíteni fog a járvány legyőzésében és elérhető lesz egy jövőbeli ebola járvány elleni harcban".

Bertrand Draguez, az Orvosok határok nélkül (MSF) orvosigazgatója, amely szervezet az ebola elleni nyugat-afrikai harcot vezette, hangoztatta, hogy először van remény egy olyan hatékony eszközre, amely életeket menthet és megakadályozhatja a fertőzési láncot.

A Guineában 2013 decemberében kezdődött ebola járvány több mint 11 200 ember életét követelte Afrikában, nagyrészt a kontinens három nyugati országában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Ezt az oltóanyagot és más védőoltásokat gyorsított eljárásban próbáltak ki hatalmas nemzetközi erőfeszítések közepette a térségben.

A guineai védőoltás kísérletekben a WHO együttműködik az Orvosok Határok Nélkül karitatív szervezettel, a Norvég Közegészségügyi Intézettel, a guineai kormánnyal és az Epicentre járványügyi kutatóintézettel.

Ebola, vakcina, oltóanyag, járvány

2015-08-02 17:09:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop