Hirdetés

Ebola - "Marshall-terv"

A második világháború utáni újjáépítést segítő Marshall-terv mintájára egy nyolcmilliárd dolláros segélyprogramot sürgetett a nemzetközi közösségtől az ebola által legjobban sújtott három nyugat-afrikai ország.

Marshall-terv, ebola, segélyprogram |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Libéria, Sierra Leone és Guinea elnöke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank (WB) tavaszi washingtoni ülésének alkalmával azzal indokolta a terv szükségességét, hogy a pusztító járvány után képesek legyenek újraépíteni országaik gazdaságát és megelőző intézkedéseket tehessenek a jövőbeli járványok elkerülése érdekében.

Európában a Marshall-terv egy háború következménye volt, az "ebola pedig éppen olyan volt országaink számára, mint egy háború" - hangsúlyozta a guineai államfő. A Világbank vezetője bejelentette, hogy a három nyugat-afrikai országnak további 650 millió dolláros segítséget nyújtanak. Tavaly a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) már egymilliárd dollárt adott az ebola elleni harcra.

Ban Ki Mun azt közölte, hogy a három ország kérésére válaszul július közepén New Yorkban nemzetközi adományozási konferenciát tartanak.

Az IMF februárban egy új katasztrófakezelési alapot (CCR) hozott létre, amelyből járvány és természeti csapások esetén tudják támogatni az érintett országokat. Berlin csütörtökön 30 millió dollárt, London pedig 50 millió dollárt bocsájtott az alap rendelkezésére.

Az ebola vírus 1976-os azonosítása óta többször is pusztított Afrikában. A legsúlyosabb járvány a mostani, amely 2013 decemberében kezdődött Guinea déli részén, majd átterjedt a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint közel 10 600-an haltak meg. A több mint 25 ezer megbetegedés 99 százalékát a három nyugat-afrikai országban regisztrálták.

Marshall-terv, ebola, segélyprogram

2015-04-20 21:11:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop