Hirdetés

Nátha

A közönséges meghűlés (nátha) egy enyhe, magától is meggyógyuló, hurutos betegség. Gyakran fordulnak vele orvoshoz, és gyakori oka a munkahelyi és iskolai hiányzásnak.

nátha |

Hogyan támadnak a baktériumok?   SubRosa Kiadó | Milch, H & mtsai

A náthát leggyakrabban vírusok okozzák, csak kis hányadában baktériumok, melyek gyakran okoznak szövődményt (orrmelléküreg-, középfülgyulladás).Csak ilyen szövődmények esetén kell a betegséget antibiotikummal kezelni. A légúti fertőzést okozó vírusok fő hordozója a kisgyermek, és a fertőzés elsősorban otthon, valamint közösségekben (bölcsőde, óvoda, iskola) terjed.

Az átvitel a légúti váladékokkal szennyezett bőrrel való érintkezés (köhögéskor a kezünkkel eltakarjuk a szánkat, majd ezzel a kézzel érintjük meg a másik embert), illetve a levegőbe tüsszentéssel, köhögéssel kikerült, lebegő váladékcseppek útján történik.

Jellemző a láz, híg orrváladék. A klinikai tünetek alapján nem megállapítható, hogymilyen kórokozó okozta a fertőzést. A kezelés szempontjából a fő gond, hogy a vírus okozta közönséges felső légúti hurutos megbetegedést elkülönítsük az esetek kb. 0,5%-óban jelentkező, baktériumok okozta arcüreggyulladástól és a kb. 2% gyakorisággal jelentkező középfülgyulladástól. Ilyenkor az orr-, garat-, fül- és arcüregváladékokból történő tenyésztéssel lehet megmondani, hogy van-e jelen a váladékokban olyan baktérium, mely felelőssé tehető a felső légúti megbetegedésért.

Felső légúti hurutban béta-hemolizáló streptococcusok (elsősorban Streptococcus pyogenes) fordulnak elő leggyakrabban. Plaut-Vincent-anginában (akut, gangrénás torokgyulladás) két kórokozó is támad egyszerre (egy spirochetaféleség és egy anaerob baktérium), diftéria esetén a toxintermelő Corynebacterium diphtberiae jön szóba. Ha a garatíveken vagy a szájpadláson apró, savós váladékkal telt hólyagocskák vannak jelen, mindenképpen vírusfertőzésre gyanakodjunk. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy allergiás egyéneknél jelentkezhet a felső légutak váladékozása anélkül is, hogy kórokozó lenne jelen.

Hogyan kezeljük, hogyan védekezzünk?

A szövődménymentes, egyszerű meghűlés kezelésére csak az orrnyálkahártya-váladékozást csökkentő tüneti szerek (például ephedrines orrcsepp) alkalmasak. Ilyenkor csepegtessünk mindkét orrjáratba, legalább háromszor-négyszer naponta. A torokfájást langyos sós vízzel való öblögetéssel kezeljük. Súlyos köhögés esetén köptetőt vegyünk be (Paxirasol, Synecod, kanalas köptetők stb.). Erős váladékozás kikezdheti az arcbőrünket, ezért valamilyen krémmel feltétlen kenjük be az orr környékét. Az Aspirin és ágynyugalom is hasznos lehet, különösen, ha a meghűlés rossz közérzettel, fejfájással, hőemelkedéssel (37-38 °C) jár. Ilyenkor igyekezzünk elkerülni a másokkal való közeli érintkezést, nehogy a fertőzést továbbadjuk.

Szövődménymentes nátha esetén antibiotikum-szedésnek nincs helye a kezelésben, és az allergiaellenes szerek (calcium stb.) is csak minimálisan csökkentik az orrváladékozást. Nagy dózisú C-vitamin fogyasztás hasznos lehet. A gyakori kézmosás, az ujjakkal az orr és szem érintésének elkerülése megelőzheti, hogy a betegséget továbbadjuk.

Japánban például a náthás emberek az utcán és a járműveken (még repülőgépen is!) szájmaszkot használnak, így védik maguktól a környezetüket. Ezt a figyelmességet mi is eltanulhatjuk tőlük, különösen csecsemőkkel érintkezőknek ajánlatos, ez esetben több, mint figyelmesség.

nátha

2007-11-27 10:53:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop