Hirdetés

Közönséges nátha

A nátha a légutak heveny, általában láz nélkül zajló, vírusok által okozott gyulladása. A fertőzés a légutakban bárhol kialakulhat. Tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés és könnyezés.

nátha, meghülés, vírus, influenza, láz, védőoltás, tünet |

InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.


A lehűlés, a nedves lábak és a huzat önmagában nem okoz megfázást. Kiváltó ok a fertőzés. Egyre-másra jelennek meg új vírusok, melyek náthát, köhögést okoznak. Mivel ezek a fertőzések hasonló tünetekkel járnak, sokszor tévesen a hideg által okozott betegségnek vélik. A hideg rontja a bőr és a nyálkahártya vérellátását. Ez a folyamat gyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak.

A nátha általában jóindulatú, magától gyógyul, de nagy gazdasági terhet jelent a társadalomnak. A nátha okozza a legtöbb iskolai hiányzást, a legtöbb táppénzes napot

A fertőzésre való hajlam

A náthát okozó vírusok legfőbb hordozói a gyermekek. A megfázás háromhetenként a téli hónapokban elég gyakori. Jelentős egyéni eltérések vannak: az elsőszülött gyerek a legtöbb fertőzést csak akkor kapja el, amikor elkezd óvodába járni. A második gyermek már kisbabakorban megkaphat sok fertőzést, ha idősebb testvére az óvodából "hazahozza" a kórokozókat.

Azok a szülők, akiknek óvodás vagy kisiskolás korú gyermekeik vannak, gyakrabban náthásak, mert a gyerek hazahozza a vírust.

A fertőzésekre való hajlam egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya. Ennek a védőanyagnak az a szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába. Ezeknél a gyerekeknél a fertőzések gyakran tovább tartanak, mint az átlagos négy nap. A gyermek is nehezebben viseli a betegséget, és gyakrabban lép fel szövődmény, pl. középfülgyulladás. A gyermekek a fertőzések között nem tudnak megerősödni, és fejlődésük is visszamaradhat.

Nem befolyásolja a fertőzés iránti fogékonyságot a tápláltság, a szív- és érrendszeri megbetegedés, vagy egyéb alapbetegség, de, kifáradás, stressz, a felső légutak allergiás folyamatai, a menstruációs ciklus közepe táján és hosszú ideig hidegben való tartózkodás esetén könnyebben kialakul.

A kórokozók

A legtöbb légúti vírus okozhat heveny náthát. A leggyakoribb kórokozó a rhinovirus - az összes légúti megbetegedés 30-50 százalékáért felelős. Ősszel ez a vírus okozza a náthás esetek kb. 80 százalékát. Több mint száz különböző típusát azonosították.

A második leggyakoribb kórokozó a coronavirus, a felnőttek felső légúti fertőzések 7-18 százalékban igazolható.

Influenzavírus 5-15 százalékban okozhat náthát. Az enyhe tünetmentes fertőzéstől a súlyos klinikai kórképig terjedhet a fertőzés, a tünetek izomfájdalommal társulnak. A náthás megbetegedések kb. 5 százalékában kettő vagy több vírus mutatható ki egyidejűleg.

Tovább

nátha, meghülés, vírus, influenza, láz, védőoltás, tünet

2019-10-15 17:08:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop