Hirdetés

Hideget a meghűlés ellen?

Bármilyen furcsa, testünket a fertőzések elkerülése érében leginkább hideg vízzel edzhetjük meg. Sebastian Kneipp tiszteletes csodatévő hideg vizes kúrájával elkerülhető a megfázás. Érdemes hát kipróbálni!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):27-27   Celsus Kft. | Sütő, Gy.

A hideg víz áldásos hatását már 300 évvel ezelőtt bizonyította Sigmund Hahn városi orvos, amikor Schweidnitz város lakosainak azt ajánlotta, hogy mindennap mosakodjanak meg hideg vízben.

FOKOZATOK...

Igaza volt, ugyanis a városkában feltűnően ritkább lett a nátha, a torokfájás és a vérkeringési zavar. Erről Sigmund Hahn és fia - aki folytatta apja hivatását - rendszeresen feljegyzéseket készített. Közben közösen kifejlesztettek egy kúrát, amelynek az egészségesek és a betegek gyógyítása céljából három erősségi fokozata volt. Több mint száz évvel később Sebastian Kneipp teológusnövendék - az ifjabb Hahn írásban rögzített utasításait követve - felépült súlyos betegségéből. Ez arra késztette, hogy másoknak is ajánlja a vízterápiát. Később ő maga fejlesztette tökélyre a gyógymódot, és ezzel jelentős tekintélyre tett szert.

FŐ A RENDSZERESSÉG!

A hideg vizes módszert a schweidnitzi orvosok a következőképpen ajánlották:

  • lassan kell kezdeni
  • rendszeresen kell végezni
  • a víz hőmérsékletét az egyén tűrőképességéhez kell igazítani.

FONTOS! A hideg gyorsabban hat, de a langyos elviselhetőbb, és szintén gyógyhatású. A vízkúra legegyszerűbb és minden egészséges ember számára alkalmas változata a reggeli, egész testre kiterjedő zuhany és az esti víztaposás. Ehhez nem nehéz hozzászokni, és a rendszeres gyakorlás jelentősen növeli a szervezet védekezőerejét. Kezdjünk minden napot zuhanyozással! Hatása: fittség, edzettség, méregtelenítés.

JEGYEZZÜK MEG! Igen jó eredményeket lehet elérni a hideg vizes kúrával idegi panaszok, depresszió és alvászavar esetén is.

TÉRDZUHANY

Ha hideg vízben mosakszunk, előzőleg mindig gondoskodnunk kell testünk újramelegítéséről! Kezdjük a jobb lábunkkal: a kis lábujjunk felől vezessük a vízsugarat a külső lábháton át a sarkunkig, majd a vádli külső részétől jussunk el a térdhajlatunkig! Ott időzzünk el néhány másodpercig, aztán öblítsük le vádlink belső részét a sarkunkig, ahol az első zuhanykör befejeződött!

A HIDEG VIZES MOSAKODÁS MÓDJA

  • Kerüljük a dörzsölést, végezzünk inkább hosszú, húzó mozdulatokat!
  • A jobb karral kezdjük, ezután térjünk át a balra, a nyakra, a mellkasra, a törzsre, a combokra, a lábakra, végül mossuk meg a hátunkat és a talpunkat is! A mosakodás befejezése előtt egyenletes, vékony vízréteg borítsa be testünket, ne töröljük magunkat szárazra!
  • Nedvesen feküdjünk előmelegített ágyba, és maradjunk ott betakarózva körülbelül negyedóráig!

Ugyanezt a műveletsort tükörképszerűen végezzük el a bal lábunkon is! Miután lezuhanyoztuk a bal lábunkat is, térjünk vissza a jobb lábunkhoz, méghozzá ezúttal az elülső oldalához! Sarkunk külső részétől kiindulva húzzuk a vízsugarat a vádlin keresztül a térdig, és néhány másodpercig tartsuk meg mozdulatlanul, majd a sípcsonton át haladjunk a nagy lábujjunk felé! Bal lábunkkal is csináljuk meg ugyanezt! Aki megfogadja, s betartja az előzőekben leírtakat, maga is megtapasztalhatja, hogy ellenállóbbá válik a téli meghűléses betegségekkel szemben!

S. Gy.

2006-01-08 15:56:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop