Hirdetés

Esélytelen influenza

A víruseredetű nátha mindannyiunkat veszélyezteti, hiszen nem zárkózunk elefántcsonttoronyba. Óhatatlanul kapcsolatba kerülünk betegekkel óvodában, iskolában, munkahelyen, tömegközlekedési eszközökön. De az orvosi váróteremben is könnyen elkaphatunk bármit. Vajon felvértezhetjük-e magunkat valamiképpen jó előre a vírusok ellen?

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):29-31   Celsus Kft. | Bárdosi, E.

Derült égből villámcsapásként érte a hétéves Danit a 39 °C-os láz. A lábszárborogatás és a kúpok ellenére láza makacsul tartotta magát. A kisfiú szeme és orra bedagadt, köhögött, semmit sem kívánt enni, és szemlátomást egyre gyengébb lett. Az ötödik napon, az éjszaka közepén hirtelen levegő után kapkodott. Az ügyeletes orvos kórházba szállíttatta, ám egy óra múlva a kisfiú meghalt. Vajon mi követelte az életét? A nátha! Vagyis az influenza, amelyben több ember hal meg, mint bármely más fertőző betegségben. Ennek ellenére jelentőségét alábecsülik, s egy kalap alá veszik az ártalmatlan megfázással.

MENNYIRE VÉD AZ OLTÁS?

A vírusos náthára különösen fogékonyak a gyermekek és a 60 év felettiek. Esetükben a nátha három napon belül halálos kimenetelű lehet, ha az influenzavírusok mellett baktériumok is megtelepednek a szervezetükben, és tüdő-, agyhártya- vagy szívizomgyulladást okoznak.

JÓ TUDNI: az influenzavírusok akkor a legveszélyesebbek, ha krónikusan beteg vagy gyenge immunrendszerű szervezetet árasztanak el. A nátha különösen alattomos azok számára, akik a szív, a légutak és a vesék krónikus megbetegedéseiben, illetve cukorbetegségben szenvednek. A veszélyeztetett betegeknek - bármely életkorban - az orvosok ingyenes influenza elleni oltást javasolnak.

A gyermeküket váró anyáknak is tanácsolják, hogy oltassák be magukat, természetesen a magzatra való tekintettel csak a negyedik hónaptól kezdődően.

A veszélyeztetetteknek nem szabad elfelejteniük, hogy az oltás nyújtotta védelmet évente meg kell újítani, hiszen az influenzavírusok átváltozóművészek, így a nátha elleni oltóanyagot a megváltozott ismertetőjegyekhez kell igazítani!

A probléma viszont az, hogy a beoltottaknak csak a 70-90 százaléka lesz valójában védett, a gyermekek és az idősek közül még ennél is kevesebb...

A hidegrázás, a láz, a végtagfájdalmak gyógyszeresen csillapíthatok, ám a nátha kórokozóit még ezek a szerek sem tudják sarokba szorítani: a szervezetnek egyedül kell velük végeznie!

MEGELŐZÉS GYÓGYSZERREL?

Az elmúlt években a nátha terápiájában jelentős áttörés született: sikerült elkészíteni a Relenza nevezetű gyógyszert (hazánkban nem kapható!), amely megakadályozza az A- és B-típusú influenzavírusok szaporodását. A beteg így gyorsabban talpra állhat, és a náthát három nappal korábban teljesen leküzdheti, ezenkívül rövidebb ideig marad fertőző. A gyógyszerkísérletekben több náthás beteg vett részt, és a gyógyszer hatása minden betegnél megdöbbentőnek bizonyult. Még a 40 °C-os lázat is több mint 1,7 fokkal mérsékelte 12 órán belül. A betegek szinte fel sem tudták fogni, milyen rosszul voltak még előző nap.

JEGYEZZÜK MEG! A gyors lábadozás könnyen elhiteti velünk, hogy megint teljesen egészségesek vagyunk, ám aki közvetlenül a betegség után megerőlteti magát, akár még tüdőgyulladást is kaphat.

Ésszerű a kérdés: nem lenne-e érdemes a Relenzát- megelőzésképpen - már előre beszedni? Nos, a gyógyszergyártók azon munkálkodnak, hogy kifejlesszenek egy, a betegséget hatékonyan megelőző gyógyszert, ám a végeredménytől még elég messze járnak. A Relenzát érdemes terápiás célokra „elraktározni", mivel megelőzésre nem igazán alkalmas. (Gondoljunk csak arra, hogy a náthaszezon szeptembertől márciusig tart, tehát ez idő alatt végig gyógyszerre lennénk utalva!) Ehelyett inkább szedjünk homeopátiás szereket, immunerősítő gyógynövényeket (grépfrútmagcseppet, lapacho-teát, kasvirágot, macskakarmot...)!

SIKERREL KECSEGTETŐ OLTÁS

Olaszországban már létezik egy influenza elleni védőoltás, a neve Fluad. Erősíti a szervezet immunreakcióját egy olyan vegyület segítségével, amely a vírus jellemzőit a védekezőrendszer számára könnyen felismerhetővé teszi. Némi üröm az örömben, hogy az injekció drága, s a szúrás helye gyakran fájdalmasan megduzzad.

Ha akut bronchitistől vagy 38,5 °C feletti láztól szenvedünk, a beadással meg kell várni, míg újra egészségesek leszünk!

Oltást követően általában két-három hétbe is beletelik, míg a szervezet készen áll a vírusok ellen, az oltás évről évre történő ismétlése azonban hozzásegít ahhoz, hogy ez az időtartam mindössze néhány napra zsugorodjon.

ANTIBIOTIKUMOK - IGEN VAGY NEM?

A vírusok, vagyis az influenza kórokozói ellen az antibiotikumok semmit sem érnek, hiszen csakis a baktériumokat képesek ártalmatlanná tenni. Ugyanakkor az influenzavírusok előkészíthetik a terepet egy bakteriális fertőzés számára, elsősorban a tüdőben és az agyban. Amint az erre utaló első jelek felbukkannak, az antibiotikum felírása, szedése kötelező!

FONTOS TANÁCS: megelőzés céljából nem tanácsos azonnal antibiotikumot használni, mert fennáll a veszélye annak, hogy amikor ténylegesen szükség lenne rá, addigra a szervezet hozzászokott, és ezért nem hat.

TIPPEK EGÉSZSÉGESEKNEK

  • TESTÜNK „HŐEDZÉSE": kevésbé tesz minket fogékonnyá a náthára és más megfázásos megbetegedésekre. Ne gondoljunk nagy és költséges dolgokra, csak olyanokra, melyek beépíthetők életünkbe, mindennapi tevékenységünkbe! Ilyenek például a szaunázás, a váltott zuhany és a téli hideg levegőn tett séták.
  • VITAMINKÚRA: az alkohol kizsigerel, a sok gyümölcs és zöldség frissen és fitten tart. Sokan esküsznek a C-vitaminra. A C-vitamin-por napi adagját ajánlatos kisebb adagokra osztva elfogyasztani, mert az egészet egyszerre bevéve - vízoldékony vitamin lévén - a szervezet nagyon gyorsan kiválasztja és kiüríti.

IDOFAKTOR

Az nátha elleni új gyógyszer csak akkor hat, ha az első tünetek jelentkezését követően legkésőbb két nap elteltével, de legjobb, ha 24 órán belül elkezdik szedni, tehát olyan időpontban, amikor a betegek többsége még el sem jut az orvoshoz.

TIPPEK NÁTHÁSOKNAK

  • HURUTOLDÓ TEA: 1-1 tk. kakukkfüvet, lándzsás útifüvet, martilaput, majoránnát, ökörfarkkóró-virágot és 1 ek. ánizst 1 I forró vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, és mézzel ízesítve apránként elkortyolgatjuk.
  • RETEKSZIRUP: 1 db feketeretket meghámozunk, felszeletelünk, mézzel összekeverünk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Naponta 4-6 x 1 evőkanálnyit fogyasszunk belőle köhögés enyhítésére!
  • TÚRÓPAKOLÁS A TOROKRA: 2-3 evőkanál túrót kevés tejjel sűrű péppé keverünk, keskeny vászonkendőre kenjük, és a gége, ill. torok magasságában a nyakra helyezzük. Meleg sállal a nyaktól az állig körbetekerjük, és 30 percig fent hagyjuk. Naponta 4-6 x ismételjük, amíg fáj a torok!
  • GRÉPFÚTMAGCSEPPES GARGARIZÁLÁS: 1 dl zsálya- és kamillateába 30 csepp nem keserű grépfútmagkivonatot csepegtetünk, naponta 6-8 x ezzel öblögessünk, gargarizáljunk!

B. E. - dr. B. E.

2005-10-26 12:25:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop