Hirdetés

A védőoltásokról (6.) - Ami a megbetegedési veszély miatt kötelező

Az Egészségügyi Világszervezet útmutatása szerint egyedül a sárgaláz elleni oltás kötelező.

védőoltás, influenza, Pneumococcus, sárgaláz |

Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.

A sárgaláz a szúnyogok által terjesztett betegség, mely az Egyenlítő mentén elhelyezkedő országokban fordul elő. A fertőzött övezetben lévő országok a beutazáshoz megkövetelik a védőoltást, mely Magyarországon csak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóhelyén vehető fel (Budapest, Gyáli út 2-6.)

Egyéb oltások szükségességének elbírálásában a megyei tisztiorvosi intézetekben működő nemzetközi oltóhelyek adnak tanácsot. Ilyenkor figyelembe vesszük a célország járványügyi helyzetét, az úti célt (munkavállalás, kirándulás), az utazó korábbi oltásait és az utazás időtartamát. Ha valaki Európán kívül eső országba készül, célszerű időben tájékozódni az ajánlott oltásokról, hogy legyen idő azok végrehajtására is. A legtöbb esetben aktív oltást ajánlunk, amikor is minimum két hét kell a védettség kifejlődéséhez.

Egyéb, önkéntesen igénybe vehető védőoltások"A" vírus okozta fertőző májgyulladás elleni védőoltás

A védettség kialakulásához két oltásra van szükség. Az oltóanyag gyógyszertári forgalomban kapható. Általában azoknak ajánljuk, akik olyan országba utaznak, ahol a higiénés helyzet rosszabb, mint Magyarországon. A trópusi országokban a betegség járványosan fordul elő, érdemes élni az oltásos védettség lehetőségével.

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltás

Kétféle oltóanyag áll rendelkezésre. Aktív oltással a kullancscsípés előtt fel lehet készülni a védettségre. Három oltás szükséges a

védelemhez az oltóanyaghoz mellékelt használati utasítás szerint. Gyógyszertári forgalomban két gyártó cég oltóanyaga is rendelkezésre áll.

Oltásra azoknak van szükségük, akik munkavégzés vagy gyakori kirándulás miatt sokat tartózkodnak kullancsveszélyes területen. Megyénk a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás szempontjából közepesen fertőzött területnek számít, így megfontolandó az oltásos védettség lehetősége.

Tudni kell azonban, hogy az oltás nem minden kullancs terjesztette betegség ellen nyújt védelmet, a kullancsok időbeni helyes eltávolítása az oltottaknál is fontos.

Passzív oltással, kész ellenanyag-készítménnyel is lehet védekezni a kullancs terjesztette agyvelőgyulladással szemben. Erre akkor kerülhet sor, ha korábban aktív oltással nem rendelkező személybe került kullancs. Így hatékony védettség érhető el, de a beadandó oltóanyag mennyisége függ a csípés óta eltelt időtől és a személy testsúlyától. Ha valaki a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen oltásos védettséggel szeretne élni, célszerűbb az aktív oltás alkalmazása.

Influenza elleni védőoltás

Az influenza magas lázzal járó megbetegedés, mely az őszi-téli időszakban járványosan fordul elő. Veszélyét az esetlegesen kialakuló szövődmények jelentik, melyek időseknél és krónikus betegségben szenvedőknél gyakrabban fordulnak elő. Az influenza vírusa nagyon változékony, ezért minden évben új oltóanyagot készítenek a várható vírusszerkezetnek megfelelően. Az oltóanyag csak az adott szezonra nyújt védelmet.

Központi költségvetésből egy korlátozott mennyiséget biztosítanak a legrászorultabbak részére. Az oltás elsősorban az idősek és krónikus betegségben szenvedők részére ajánlott, de bárki kérheti háziorvosától. Többféle "A" és "B" vírus ellen kombinált oltóanyag van gyógyszertári forgalomban, az oltást legjobb november-december hónapokban elvégezni, hogy a várható járványos időszakra a védettség kifejlődjön.

Pneumococcus elleni védőoltás

A kórokozó főleg idős, s krónikus betegségben szenvedők körében okoz megbetegedést, súlyos tüdőgyulladást vagy gennyes agyhártyagyulladást. Kétféle oltóanyag is kapható gyógyszertári forgalomban, az oltás szükségességéről kérje háziorvosa tanácsát.

Az oltások köre az utóbbi időben lényegesen bővült, de a kutatások nem fejeződtek be. Továbbra is vannak olyan betegségek, melyekre még csak szeretnénk, ha lenne védőoltás. A jövő a kombinált oltásoké, amikor egy alkalommal egyszerre több betegség ellen lehet védelmet szerezni. A védőoltásoknak jelentős szerepe van a fertőző betegségek megelőzésében. Alkalmazásával az ember aktív részese lehet egészsége megőrzésének.

védőoltás, influenza, Pneumococcus, sárgaláz

2007-11-27 22:36:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop