Hirdetés

A legjobb orvosság a védőoltás

A tömeges védőoltás minden idők legnagyobb egészségügyi sikere. A 20. század elején az Egyesült Államokban született gyermekeknek csak a fele élte meg az ötéves kort. Ma szinte már feledésbe merültek azok a betegségek, amelyek ekkora pusztítást okoztak.

védőoltás, vakcina |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.

Mégis, sok szülő és különböző társaságok aktivistái megkérdőjelezik a kisgyermekkori védőoltások biztonságosságát. Aggályaiknak azonban nincs sok alapja. Az oltásoknak van ugyan minimális kockázata, de az ily módon megelőzhető betegségeké számottevően nagyobb. Íme néhány kérdés és megnyugtató válasz azoknak, akik kételkednek, beoltassák-e gyermeküket:

Nem túlozzuk el? A jelenlegi irányelvek szerint az Egyesült Államokban a gyermek kétéves koráig 11 betegség ellen 20 védőoltást kap. A bírálók szerint ez a mennyiség megterhelheti az immunrendszert, fertőzéseket és autoimmun betegségeket okozhat. Minderre azonban vajmi kevés a bizonyíték. A kutatók nem találtak kapcsolatot az oltások és a diabétesz valamint a fokozott fertőzésveszély között. Azt sem sikerült bebizonyítani, hogy az allergia kockázata megnő. A gyermek immunrendszere naponta számtalan idegen anyaggal találkozik, sokkal többel, mint amennyit a vakcinák tartalmaznak, és egészen jól megbirkózik velük. Ne halogassa tehát gyermeke oltásait. A legkisebbeknek van a legnagyobb szükségük a védelemre.

Biztonságosak a kombinált oltások? Ilyenkor egyetlen vakcina többféle betegség ellen tartalmaz védőoltást (pl. kanyaró, mumpsz és rubeola). Arról van szó, hogy kisebb fájdalommal, kevesebb oltással nagyobb védelmet kapnak a gyermekeink. A kombinált oltások időt is takarítanak meg mind a szülőknek, mind az egészségügyieknek. A kombinált oltások engedélyezetésekor be kell bizonyítania a gyártóknak a biztonságosságot csakúgy, mint a hatékonyságot.

Higanymérgezést nem okoznak az oltások? A harmincas évek óta az oltóanyagot egy thimerosal nevű anyaggal tartósítják, amely kis mennyiségben higanyt tartalmaz. A higany ugyan ártalmas az idegrendszerre, a kockázat azonban mégis csak elméleti, egyetlen tanulmány sem mutatott ki károsodást. A szülők megnyugtatása érdekében a gyártók azonban most mégis fokozatosan kivonják a thimerosalt az oltóanyagból. Egyes vakcinák, mint pl. a kanyaró-mumpsz-rubeola oltás soha nem is tartalmazott tartósítószert.

Autizmust okozhat-e a kanyaró-mumpsz-rubeola oltás? Az aktivista csoportokban eléggé elterjedt ez az elmélet, ám széles körben végzett tanulmányokkal sem sikerült bebizonyítani.

A kamaszkorúaknak is szükségük van oltásra? Igen, és sokan még nem kapták meg mindegyiket. Tinédzserkorban már be kellene hogy legyenek oltva a gyermekek
kanyaró, rubeola, hepatitis B, bárányhimlő és tetanusz ellen. Akik kollégiumba készülnek, meningitisz ellen is oltassák be magukat.
Az oltás mindannyiunkat véd. Még a felnőtteknek is évente ellenőrizniük kellene, valóban minden oltásunk érvényes-e.
védőoltás, vakcina

2005-06-10 11:16:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop