Kérdezz-felelek: Chlamydia - a tények

Dr. Kathleen E. Toomey, a georgiai Division of Public Health igazgatója és dr. Helen Gayle, a National Center for HIV, STD and TB Prevention igazgatója beszélgetnek a Chlamydiáról.

chlamydia, fertőzés, medencei, gyulladás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Guthrie, P.

K: Mi az a Chlamydia?

F: Ez egy olyan, nemi érintkezés útján terjedő betegség, melyet a Chlamydia trachomatis nevű baktérium idéz elő. Bármely fertőzött férfi, illetve nő tovább terjesztheti függetlenül attól, hogy az adott személynél megjelentek-e a betegségre utaló szimptómák. A fertőzés kizárólag közvetlen nemi érintkezés utján terjed. Két nem fertőzött embert, akik egymáson kívül mással szexuális kapcsolatot nem folytatnak, nem fenyeget a fertőzés veszélye.

K: Melyek a Chlamydia tünetei?

F: Gyakran semmiféle tünetei nincsenek. A nők mintegy 80 százalékánál, a férfiak 50 százalékánál a betegségnek nincsenek tünetei, ezért nem is keresnek rá gyógymódot és akaratukon kívül tovább terjesztik azt. Férfiaknál időnként tapasztalható a herék megduzzadása vagy a hímvessző váladékozása. Nőknél előfordulhat folyás vagy égető fájdalom érzése vizeléskor.

K: Milyen gyakori ez a betegség?

F: Ez a leggyakrabban jelentett fertőző betegség az Egyesült Államokban. Becslések szerint évente 4 millió új eset jelentkezik, mely egyenlő arányban oszlik meg férfiak és nők között. Az esetek jelentős hányada a 24 évnél fiatalabb nőket érinti.

K: Mi a helyzet Georgiában?

F: A bejelentett esetek alapján Georgia a nyolcadik legrosszabb helyen áll. Évente körülbelül 100.000 georgiai nő kapja el a fertőzést, leggyakrabban a 15-19 éves korosztály tagjai.

K: Mik a következményei a fertőzésnek?

F: Nők esetében a nem kezelt Chlamydia-fertőzés hosszan tartó és igen súlyos következményekkel járhat, vezethet például meddőséghez, állandósult fájdalmakhoz, méhenkívüli terhességhez és a betegség által a HIV fertőzésnek is jobban ki vannak téve. A nem kezelt fertőzés a nők mintegy 40 százalékánál medencebeli gyulladás (PID - pelvic inflammatory disease) kialakulásához vezethet, ami iszonyatos fájdalmakkal jár, kezelése ismétlődő kórházi ápolást és gyakori ambulanciás kezelést igényel. Bármelyik medencebeli gyulladással kapcsolatos betegség eredményezhet meddőséget, ha a Fallop-kürt megsérül. Azoknak a nőknek a 20 százaléka válhat meddővé, akiknél a PID a Chlamydia miatt alakul ki, és további 9 százalékuknál tapasztalható méhenkívüli terhesség, amely az egyik legfőbb okozója az amerikai nőknél tapasztalt, a terhesség első harmadában bekövetkező halálozásoknak. A nem kezelt Chlamydia-fertőzésben szenvedő nők további 18 százaléka szenvedhet állandó medencetájéki fájdalmaktól, melynek hatására sokan méheltávolításnak vetik alá magukat. Ráadásul azoknak a nőknek, akik Chlamydiaban szenvednek, 3-5 százalékkal nagyobb a rizikójuk, hogy HIV-fertőzöttek lesznek, ha kiteszik őket az AIDS vírus veszélyeinek.

K: Mik a következmények a férfiak esetében?

F: A Chlamydia fertőzött férfiaknál könnyebben kialakulhat urethritis, ami fájdalmas vizeléssel jár. Ha a fertőzés eléri a heréket, olyan heges szövetek képződhetnek, amelyek elzárják az ondóvezetékeket, ezáltal terméketlenséget okoznak.

K: Ha egy terhes nő fertőződik meg, hatással van ez a magzatra is?

F: A fertőzött anyától született csecsemők egy részénél - 35-50 százalék között - tapasztalható kisebb mértékű szemgyulladás, 25 százaléknál jelentkezhet tüdőgyulladás.

K: Mik a körülbelüli költségei a Chlamydia kezelésének?

F: Országos szinten a fertőzés és a komplikációk éves költsége több mint 2,4 milliárd dollár. Egyedül Georgia államban 51 millió dollár. Minden egyes dollárral, melyet ennek a betegségnek a kiszűrésére és kezelésére fordítanak, másik tizenkettő spórolható meg a komplikációkból.

K: Elég gyakorinak, veszélyesnek és költségesnek tűnik ez a betegség. Mi a megoldás?

F: Megelőzéssel teljesen kiküszöbölhetők a Chlamydia következményei. A megoldás kulcsa a gyakori és elterjedt szűrővizsgálatban rejlik.

Az elmúlt években már észrevehető előrelépés történt a könnyebb és olcsóbb vizsgálatok és a gyorsabban ható antibiotikumok használatát illetően. Nincs már szükség 48 órás bacilustenyészetekre. A méhnyakról levett mintát használják az egész vizsgálat során, amelyben a baktérium leszakadt DNS-darabkáit keresik. A kezelés nem igényel többé egy egész heti antibiotikum adagot, az egyszeri adag is beszerezhető.

K: Milyen előrelépés történt a Chlamydia-fertőzések csökkentése terén?

F: Az elmúlt tíz évben egyre több kórházban és orvosi rendelőben végeznek szűrővizsgálatokat. A fertőzöttek számát illetően jelentős csökkenés az ország azon területein jelentkezett, ahol állami alapból térítették a vizsgálatok költségeit. (1988 és 95 között 65 százalékos csökkenést regisztráltak az Egyesült Államok északnyugati régióiban.) Egy egészségügyi szervezet véletlenszerű vizsgálatai kimutatták, hogy akiknél elvégezték a szűrővizsgálatokat, 56 százalékkal kevesebb volt a medencebeli fertőzések aránya.

Megjelent: Cox News Service

| Chlamydia, fertőzés, medencei, gyulladás
2002-07-31 21:46:58


Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeine...


A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát haszn...


ÁNTSZ: idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben ke...


A HPV oltásról

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, ...


Chlamydia fertőzés: szűrni kell a férfiakat is

A chlamydia fertőzés egyre inkább terjedőben van, és egy nemrégiben készült vizsgálat szerint sokkal több fiatal nő betegszik meg, mint korábban gondolták. A szakember...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^