Egyre több STD-eset a homoszexuális férfiak körében

A nemi úton terjedő betegségek (STD) előfordulása a homoszexuális férfiak körében egyre magasabb, derül ki egy King megyei (Washington) felmérésből.

STD, nemi úton terjedő, homoszexuális férfiak, fertőző szifiliszjárvány, szifilisz | The New York Times Health News Service   Medincorp | Zoeller, J.

Ezen belül a szifilisz terjedése legaggasztóbb. Az 1999 januárja és júniusa közötti hathónapos vizsgálati időszakban a King megyei klinikákon felvett homoszexuális férfiak között 46 esetet regisztráltak. Egész 1995-ben összesen 5 esettel, sőt még 1996-ban is csupán 1 szifiliszes beteggel találkoztak a kutatók, holott a 80-as években, a 90-es évek elején "súlyos fertőző szifiliszjárvány" pusztított, tudtuk meg a dr. Hunter H. Handsfield (Department of Public Health, STD Control Program) vezette csoporttól.

"Ezekben a számokban súlyos országos trendet lehet látni" - mondta Will Whittington, a seattle-i University of Washington munkatársa. "Az elmúlt másfél évben a három bakteriális nemi úton terjedő betegség olyan mértékben terjedt el, ami megriasztotta a közegészségügyi szakembereket, az orvosokat és a homoszexuális közösséget is."

A chlamydia és a gonorrhea esetei is növekedtek a férfiakkal nemi kapcsolatot fenntartó (és King megyében kórházban jelentkező) férfiak körében. A tanulmányt az atlantai CDC Morbidity and Mortality Weekly Report szeptember 10-i számában jelent meg.

A Public Health Service adatai szerint 40000-re becsülik a King megyei homoszexuális férfiak számát; eszerint a 100000 melegre eső fertőző szifiliszes esetek száma az 1996-os nulláról 1997-ben 10-re, míg 1998-ban 90-re emelkedett. A becsült előfordulás az 1999-es évre 200 eset százezer homoszexuálisra.

A gonorrhea gyakorisága az 1997-es 180 esetről 420 esetre nőtt. Ezzel szemben a King megyei heteroszexuális lakosság körében (hasonlóan 100000 emberre) 1997-ben és 1998-ban is csak 50 esetet mutattak ki.

A nemi úton terjedő betegségek elleni harc a közegészségügyiek szerint "a HIV-fertőzés megelőzésének központi eleme az Egyesült Államokban".

King megyében becslések szerint a homoszexuális férfiak 10 százaléka HIV-pozitív. Az 1997-től 1999 júniusáig szifilisszel diagnosztizált betegek között azonban már 72 százalékos a HIV-fertőzöttség aránya. A chlamydiával és gonorrheával fertőzöttek körében a vírus 17, illetve 19 százalékban van jelen.

Egyenlőre nem ismeretes, hogy pontosan mi okozza a homoszexuális férfiak magas STD-fertőzöttségét, de valószínűsíthető, hogy fontos szerepe van ebben néhány olyan, partnereiket gyakran váltogató férfinak, akik nem mindig törekednek a biztonságos szexre.

Whittington szerint az orvosoknak azokat, akiknek gyaníthatóan sok a névtelen, gyakran cserélt szexuális partnere, alaposan ki kell kérdezniük szexuális szokásaikról, és esetükben érdemes STD-tesztet is elvégezni, még ha a tünetek nem is jelentkeztek. Emellett felhívta a homoszexuális férfiak figyelmét a biztonságos szex fontosságára.

A szifilisszel fertőzött King megyei melegek átlagéletkora 35 év, ami arra utal, hogy sajnos éppen a nemileg aktívabb, fiatalabb korosztály nem híve a biztonságos szexnek, míg az idősebbek jobban vigyáznak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| STD, nemi úton terjedő, homoszexuális férfiak, fertőző szifiliszjárvány, szifilisz
2002-08-01 00:33:37


Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeine...


A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát haszn...


ÁNTSZ: idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben ke...


A HPV oltásról

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, ...


Chlamydia fertőzés: szűrni kell a férfiakat is

A chlamydia fertőzés egyre inkább terjedőben van, és egy nemrégiben készült vizsgálat szerint sokkal több fiatal nő betegszik meg, mint korábban gondolták. A szakember...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^