Bőr- és nemibetegségek

A klasszikus járványtan ide sorolja a bőr ragályos betegségeit, valamint a nemi betegségeket. A betegség járványtani szempontból két alcsoportba sorolhatók:

bőr, Bőrbetegségek, nemibetegségek | Gyógy-ír   Kisalföld
A klasszikus járványtan ide sorolja a bőr ragályos betegségeit, valamint a nemi betegségeket. A betegség járványtani szempontból két alcsoportba sorolhatók:

1. Kizárólag közvetlen érintkezéssel terjedő betegségek.

2. Közvetlen és közvetett érintkezéssel is terjedő betegségek.

Nemi úton terjedő betegségek

Az első csoport betegségeinek kórokozói annyira alkalmazkodtak az emberi szervezethez, hogy a külvilágban másodpercek alatt elpusztulnak. Fennmaradásukhoz a fertőző forrás és a fogékony szervezet közvetlen érintkezésére van szükség. Nem véletlen tehát, hogy elsősorban a nemi szervek nyálkahártyáján, esetenként ennek közvetlen közelében ürülnek a beteg szervezetéből és ott is jutnak be a fogékony szervezetbe.

Másik jellemzőjük, hogy általában krónikus, azaz hosszan tartó megbetegedést okoznak. Ilyenek az 1500-as évek óta ismert vérbaj, más néven luesz vagy szifilisz és a később felfedezett nemi betegség a gonorrhoea, más néven kankó.

A fenti két betegség jellegzetes tüneteivel és a penicillin felfedezéséig magas halálozásával tette ismertté magát. Mindkét betegség kizárólag szexuális kapcsolat során terjed.

Az utóbbi harminc évben ismert fel az orvostudomány még néhány olyan megbetegedést, amely szintén nemi úton terjed. Ilyen többek között a Clamydia által okozott gyulladás, amely a petekürt hegesedéséhez vezet, és egyik oka lehet a női meddőségnek. Ugyancsak itt kell megemlíteni az 1980-as évek elején felismert, nemi úton is terjedő betegséget, az AIDS-t. Ez utóbbi az elmúlt húsz évben világméretű járványt okozottt. Az 1996. év végére a Földön mintegy 29 millióra emelkedett az ezen betegséggel fertőzöttek száma.

Gombás bőrbetegségek

A második csoportba soroljuk a bőr gombás megbetegedéseit. A beteg bőréről apró bőrdarabkákkal a gombasejtek és gombafonalak leválnak, és ruhaneműk vagy egyes tárgyak közvetítésével kerülnek a fogékony szervezetbe. Tipikus példája ennek a láb gombás fertőzése, amely a munkahelyi közös zuhanyzók és a medencés fürdők "tocsogóin" keresztül terjed. A betegség eleinte nem okoz súlyos tüneteket, ezért a beteg hónapokig nem fordul orvoshoz. A lábujjak közötti bőrben a gomba egyre mélyebbre hatol, és a bekövetkező hámlással a gombasejtek milliói kerülnek az említett helyekre. Ugyanakkor a gomba megtelepedésének feltétele a nedves környezet. Ezért a lábgombásodás viszonylag könnyen megelőzhető, amennyiben a fürdőzést követően lábunkat szárazra töröljük, és behintőporozzuk.

A köztudatban nagyon elterjedt tévhit, hogy a láb gombásodását a műszálas zokni és a műbőr cipő okozza. E kettő nem oka, hanem csak elősegítője a lábon a gombák megtapadásának.

| bőr, bőrbetegségek, nemibetegségek
2007-11-27 22:41:48


Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeine...


A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát haszn...


ÁNTSZ: idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben ke...


A HPV oltásról

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, ...


Chlamydia fertőzés: szűrni kell a férfiakat is

A chlamydia fertőzés egyre inkább terjedőben van, és egy nemrégiben készült vizsgálat szerint sokkal több fiatal nő betegszik meg, mint korábban gondolták. A szakember...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^