A szexuálisan aktív tinédzser lányok egyharmadánál kimutatható a Chlamydia

A Chlamydia - ez a szexuális érintkezés útján terjedő, felnőtt nőket érintő komoly betegség - egyre korábban és egyre gyakrabban jelentkezik fiatal lányok körében is.

szexuális, chlamydia, fertőzés, tinédzser, szűrés, megelőzés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Guthrie, P.

A Johns Hopkins Egyetem által vezetett, Baltimore-ban és környékén végzett 33 hónapos vizsgálat kimutatta, hogy a 12-19 éves korcsoportban majdnem minden harmadik szexuálisan aktív fiatal lány szenved a fertőzésben. A The Journal of the American Medical Association-ban megjelent tanulmány szerint a 14 éves lányok között a legmagasabb a fertőzöttségi arány, 27,5 százalék.

A tanulmány jelentőssége abban rejlik, hogy a Chlamydia - az egyik legveszélyesebb nemi úton terjedő fertőzés -, gyakran okoz meddőséget, krónikus fájdalmakat, és némely esetben a terhesség ideje alatt bekövetkező halált is. A Chlamydia fertőzés nemi érintkezés útján terjed, de egyszerűen gyógyítható antibiotikumokkal. Gyakori azonban, hogy semmiféle szimptóma nem mutatkozik és a beteg csak akkor fordul orvoshoz, amikor a fertőzés már előrehaladott stádiumban van.

Korábbi becslések szerint a fiatal lányok 10 százalékát érinti a betegség, de ez a ráta magasabb a városokban, és a rosszabb körülmények között élő nők körében.

Mivel a fertőzésben szenvedő nők mintegy 75 százaléka nem tud a betegségéről, az egészségügyi szakértők régóta hangsúlyozzák az éves szűrővizsgálatok elvégzésének szükségességét. A Johns Hopkins Egyetem által kiadott tanulmány a kamaszlányok számára félévente elvégzendő szűrővizsgálatot javasol.

Erre azért lenne szükség, mivel a kezdeti negatív teszteredmény és az első pozitív eredmény között átlagosan hét hónap telt el a 3.202 vizsgált lány esetében. Ezenkívül, azok miatt az egyéni szexuális viselkedési formák miatt, mint a szexuális partnerek gyakori váltogatása, illetve az óvszer nem minden esetben való használata, képtelenség volt előre megjósolni, hogy kit milyen mértékben veszélyeztet a fertőzés.

"A Chlamydia megelőzési programok hatékonysága annak köszönhető, hogy a szűrővizsgálatokat minden szexuálisan aktív serdülőkorú lányon elvégezték, függetlenül azok szexuális szokásaira," foglalta össze dr. Gale R. Burnstein, a tanulmány szerzője. "A népegészségüggyel foglalkozó kutatóknak a jövőben nagyobb erőfeszítést kell tenniük a megelőzés érdekében."

Georgia államban, ahol köztudottan legmagasabb volt az STD-s esetek aránya, nemrégiben a Chlamydia mielőbbi kimutatását célzó programot vezettek be. A július elsejével hatályba lépő rendelet kötelezi a biztosítótársaságokat, hogy minden harminc év alatti nőnek térítse meg az éves szűrővizsgálat költségeit. (Ez nem vonatkozik azokra a nagy vállalatokra, melyek maguk biztosítják dolgozóikat.)

Megjelent: Cox News Service

| szexuális, Chlamydia, fertőzés, tinédzser, szűrés, megelőzés
2002-07-31 21:46:22


Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeine...


A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát haszn...


ÁNTSZ: idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben ke...


A HPV oltásról

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, ...


Chlamydia fertőzés: szűrni kell a férfiakat is

A chlamydia fertőzés egyre inkább terjedőben van, és egy nemrégiben készült vizsgálat szerint sokkal több fiatal nő betegszik meg, mint korábban gondolták. A szakember...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^