A szexuális úton terjedő betegségekről

Jelenleg a fertőző betegségek között egyre nagyobb veszélyt jelentenek a szexuális úton terjedő betegségek (továbbiakban: SZTB-k).

nemibetegségek, SZTB, szexuális | Gyógy-ír   Kisalföld
A statisztikák szerint az emberek 10-50 százaléka esik át élete során szexuális úton terjedő betegségen. Mi, magyarok sem vagyunk kivételek. Az SZTB-k előretörésének oka nyilvánvalóan a nemi szabadosság eluralkodása. Az AIDS-en kívül a többi SZTB is fenyegető következményekkel jár. Az SZTB-k a meddőségek és a méhen kívüli terhességek leggyakoribb okai.

A szexuális úton terjedő betegségek tipikus tünetei:
  • nőknél bő, színes, kellemetlen szagú hüvelyi folyás;
  • férfiaknál a húgycső váladékozása;
  • a bőrön hólyag, seb, fekély vagy kiütés jelenik meg a hüvely vagy a végbél közelében, illetve a hímvesszőn;
  • a vizelést égő és fájdalmas érzések kísérik, gyakoribb a vizelési inger;
  • a szeretkezés addig nem tapasztalt fájdalommal jár.
A felsorolt tünetek gyakran kombinálódva fordulnak elő. Nem soroljuk fel valamennyi SZTB-t, csak néhányat, mert általában a tünetek és panaszok hasonlóak. A lényeg az, hogy bármilyen rendellenesség észlelése esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Vérbaj

A betegséget baktérium okozza, mely a bőr vagy a nyálkahártya sérülésén keresztül jut a szervezetbe. Ez a sérülés lehet egészen apró, láthatatlan, lehet a nemi szerveken, a mellen, a szájon és a szájban. A fertőződés után 10-90 nappal a kórokozó behatolási helyén kemény tapintású, vörös szélű, fájdalmatlan fekély látható, ez azonban csak az esetek körülbelül felében alakul ki. A környéki nyirokcsomók megduzzadnak, de fájdalmatlanok. Ezek a tünetek minden kezelés nélkül pár hét után megszűnnek. Körülbelül 2-12 hét után a bőrön, illetve a nyálkahártyákon vörösesbarna kiütések jelennek meg, amelyek minden kezelés nélkül szintén maguktól elmúlnak. A beteg viszont tovább fertőz. Sok év múlva jelentkezik a betegség harmadik szakasza, ilyenkor már nem fertőző, nagyon súlyos, főleg idegrendszeri és szívelváltozások jelentkeznek. Azokat a betegeket, akik időben orvoshoz fordulnak, ez a szakasz már nem fenyegeti.

Gonorrhoea

Más néven kankó vagy tripper. Kórokozója baktérium, lappangási ideje 2-8 nap. A tünetek nőknél, férfiaknál egyaránt bő, gennyes húgycsőfolyás, fájdalmas és gyakori vizelés. A húgycső fájdalma 1-3 nap múlva válik kifejezetté. Ha nem fordulnak időben szakemberhez, a gyulladás a belső nemi szervekre is átterjedhet (hüvely, méhnyak, méhkürtök, illetve prosztata, mellékhere).

Lágyfekély

Kórokozója szintén baktérium. Lappangási ideje 3-5 nap. A fertőzés helyén fájdalmas, bőrpírral körülvett lágyfekély alakul ki. A környéki nyirokcsomók megnagyobbodnak, nyomásérzékennyé válnak, felettük bőrpír alakul ki. Ezek a nyirokcsomók később elgennyednek és a bőr felé kitörnek, láz és rossz közérzet is jelentkezik.

IV. Nemi betegség

Szintén bakteriális fertőzés. Lappangási ideje 5-21 nap. A nemi szerveken gyorsan elmúló, hólyagos, majd fekélyes elváltozások alakulnak ki, melyek gyakran észrevétlenek maradnak. Ezután 1-4 hét múlva a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodnak, elgennyednek.

Trichomonas okozta gyulladás

Tünetei a külső nemi szervek viszketése, pirossága, nőknél bűzös, zöldes hüvelyfolyás. A férfiak gyakran tünet- és panaszmentesek, de terjesztik. Panaszt legtöbbször a gyakori, csípő vizelés okoz.

Így az AIDS, mint a többi szexuális úton terjedő betegség megelőzésében legfontosabb a biztonságos szex. Legbiztosabb a tartós és hűséges párkapcsolat, a felelőtlen és meggondolatlan szexkapcsolatok megnövelik a fertőzés veszélyét. Nagyfokú biztonságot nyújt a gumi óvszer használata. A legveszélyeztetettebb korosztály a tizenévesek korosztálya. Ők a legérzékenyebbek az SZTB-kre, beleértve az AIDS-et is, a biztonságos szex az ő számukra életfontosságú.

| nemibetegségek, SZTB, szexuális
2007-11-27 22:31:57


Egyre nehezebb a nemi betegségek kezelése

A nemi úton terjedő betegségek kórokozóinak rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben a az utóbbi években gyorsan növekedett, és beszűkült kezelésük lehetőségeine...


A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát haszn...


ÁNTSZ: idén is kérhető az iskolás lányoknak az ingyenes méhnyakrák elleni oltás

Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben ke...


A HPV oltásról

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, ...


Chlamydia fertőzés: szűrni kell a férfiakat is

A chlamydia fertőzés egyre inkább terjedőben van, és egy nemrégiben készült vizsgálat szerint sokkal több fiatal nő betegszik meg, mint korábban gondolták. A szakember...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^