Hirdetés

A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó 130 országban és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni.

HPV, humán papillomavírus, oltás, rák |

MTI Hírek13

Az elsőként Ausztráliában bevezetett védőoltás a torokban és szájban kialakuló rákos betegségek ellen is véd nőknél és férfiaknál egyaránt - írta a BBC News.

"Elegendő ember beoltásával felszámolható a vírus, mivel kizárólag embereket fertőz meg. Ausztráliában 90 százalékkal csökkent a fertőzöttség a vakcinaprogram tíz évvel ezelőtti bevezetése óta" - mondta Ian Frazer, az ausztráliai Transzlációs Kutatóintézet professzora.

A humán papillomavírus leggyakrabban szexuális úton terjed.

"Az emberek többségének immunrendszere egyszerűen megszabadul a vírustól anélkül, hogy az illető tudomást szerezne arról, hogy megfertőződött, de a népesség egy százalékánál öt évig is fennáll a fertőzöttség. Ebben az esetben a fertőzöttnek nagyon nagy az esélye, hogy rákos lesz" - mondta a szakember.

A HPV-oltás bevezetése óta 170 millió dózist adtak be a világ 130 országában, aminek hatására 50 százalékkal csökkent az új méhnyakrákos esetek száma.

A kutatók célja, hogy a jelenleg két vírustörzs ellen védő vakcinát addig tökéletesítsék, amíg kilenc vírustörzs ellen lesz képes védelmet nyújtani.

"Amennyiben ez sikerül, akkor a HPV okozta összes ráktípust képesek leszünk felszámolni" - húzta alá Frazer.
HPV, humán papillomavírus, oltás, rák

2016-08-30 21:58:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop