Hirdetés

Új szer malária ellen

Mindössze egyetlen kis dózis is elegendő a malária fertőzés korai szakaszában a betegség hatékony kezelésére abból az új szerből, amelyet sikerrel teszteltek egereken a kutatók, közölték a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Harvard kutatói a Nature című folyóiratban.

malária, Anopheles szúnyog, Plasmodium |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A gyógyszer egy enzimet céloz meg és kiirtja a plasmodiumot, mielőtt az szaporodni tudna a májban és nagy számban bejutna a keringésbe. A kutatók több mint százezer vegyületet tanulmányozva bukkantak rá a "befutóra", amely egyszeri beadással megakadályozta a betegség kialakulását az egereknél a harminc napos vizsgálat ideje alatt

A maláriát, amely lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okoz, akár halálos kimenetelű is lehet. A fertőzött nőstény szúnyogok csípése terjeszti az emberek között. Szakértők becslései szerint a világ lakosságának csaknem felénél fennáll a megfertőződés kockázata.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2015-ben 214 millió új maláriás megbetegedést és 438 ezer maláriás halálozást regisztráltak.

A maláriát terjesztő szúnyogok elleni védőszerek és szúnyoghálók használata mellett a betegség elleni gyógyszerek szedésével lehet védekezni. A jelenlegi kezelési módok azonban korántsem tökéletesek: több dózisra van szükség, valamint a plasmodium rezisztensé válhat a gyógyszerekkel szemben, pl. a Thaiföld és Kambodzsa közti határ mentén a Plasmodium falciparum szinte az összes malária elleni készítménnyel.

malária, Anopheles szúnyog, Plasmodium

2016-09-13 21:39:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop