Hirdetés

Ki fog pusztulni az álomkórt okozó élősködő

Szokatlan szexuális élete a halálos afrikai álomkórt okozó egysejtű parazita kipusztulásához vezethet. A Trypanosoma brucei gambiense nevű élősködő több ezer éve ivartalanul szaporodik, létrejövő egyedei genetikailag azonosak, azaz klónjai az egyetlen ősszülőnek - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói. Az ivaros szaporodás genetikai sokféleséget hoz létre és a nem kívánt mutációkat kiküszöböli, ezáltal segíti a fajok túlélését.

Trypanosoma brucei gambiense, parazita, álomkór |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


"Felfedeztük, hogy az afrikai álomkór nevű betegséget okozó parazita több ezer éven át nem párosodott, és most ennek következményeit szenvedi, elméletileg várható, hogy ki fog halni" - közölte Willie Weir, a skóciai egyetem bioinformatikusa, az eLife tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A kutatók nem bocsátkoztak találgatásokba arról, hogy mikor fog kipusztulni.

"Az afrikai álomkórt okozó parazita e gyenge pontjának meghatározása rövid-középtávon segítheti a kutatókat abban, hogy a betegség kezelésére új gyógymódokat fejlesszenek ki" - tette hozzá Weir. A betegség késői stádiuma olyan gyógyszerekkel kezelhető, amelyeket nehéz bejuttatni a szervezetbe és súlyos mellékhatásai vannak.

A parazitát a cecelégy terjeszti, Nyugat- valamint Közép-Afrika 24 országának falusi térségeiben élőket tizedeli az általa okozott betegség. A legyek csípésekor a rovar nyálával jutnak a kórokozók az emberbe. A parazita mintegy tízezer évvel ezelőtt "ugrott át" állatról emberre, abban az időben, amikor az állattenyésztés kezdett elterjedni Nyugat-Afrikában. A megfertőzött emberben éveken át szunnyadhatnak, és csak később lép fel a betegség, amely károsítja az idegrendszert. Kezeletlenül kómát és halált okozhat.

A betegség legutóbbi nagy járványa az 1970-es években kezdődött és egészen az 1990-es évek végéig tartott. 1998-ban mintegy 40 ezer beteget regisztráltak, de szakértők szerint legalább még 30 ezer esetet nem diagnosztizáltak és nem is kezeltek. 2012-ben az új megbetegedések száma hatezerre esett vissza - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mely célul tűzte ki a betegség felszámolását 2020-ra.
Trypanosoma brucei gambiense, parazita, álomkór

2016-01-27 20:24:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop