Hirdetés

Kandidiázis, moniliázis

A Candida albicans nevű gomba az emberi szájnak, bélnek, hüvelynek, sőt bőrnek is állandó lakója. Betegséget csak leromlott szervezetben, vagy széles hatósugarú antibiotikumok (Chlorocid, Tetran stb.) szedése után, valamint csecsemőkön és újszülötteken okoz.

Candida, kandidiázis |

Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, Á.

Tünetek. A nyálkahártyákon finom, bársonyfényű, fehér vagy szürkés lepedék keletkezik. Ráterjedhet a bőrre, különösen a verejtékes hajlatokra. Néha fertőzheti a tüdőt is és okozhat tüdő vagy mellhártyagyulladást, még ritkábban ráterjedhet a belekre és az agyhártyára is.

Gyógyítása. Ha a szájban van, bóraxszal ecsetelik, másutt részben helyi ecseteléssel, részben pedig a - belsőleg alkalmazott - gombaellenes gyógyszerekkel kezelik.

Megelőzés. Az említett széles hatósugarú antibiotikumok huzamosabb szedése esetén a gombás szövődmény megelőzésére gombaellenes szereket is adnak. Csökkenti e két-gyakran egyáltalán nem veszélytelen - gombás megbetegedés gyakoriságát az is, ha az emberek a széles hatósugarú antibiotikumokat nem szedik cukorkaként minden jelentéktelen lázas megbetegedés esetén, főképpen orvosi utasítás nélkül.

Candida, kandidiázis

2003-01-09 22:21:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop