Mikor ír elő az orvos antibiotikumot?

Gyakran az orvosok számára sem könnyű csupán a tünetek alapján megállapítani, hogy a betegnek vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e. Legtöbbször a tapasztalat és a tudományos eredmények együttesét alkalmazzák a döntésnél, az alábbiakat figyelembe véve:

gyógyszer, antibiotikum, vírus, baktérium, fertőzés | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Láz

Mindkét fertőzésre jellemző a hidegrázás és a láz, ilyenkor az orvos a vírusos influenza valószínűségével is számol, azaz, van-e éppen járvány vagy hányan jelentek meg aznap a rendelőben influenzás panaszokkal.

Mióta tart a betegség?

A vírusfertőzések egy ideig lappanganak, és átalakulhatnak például arcüreggyulladássá, amikor gyakran a baktériumok is részt vesznek a folyamatban. Ha a betegség viszonylag régóta tart, valószínűbb, hogy antibiotikumot kapunk. Azonban a hosszan tartó tünetek jobbára a vírusos fertőzés jellemzői, így ennek alapján nem lehet eldönteni, mi a tünetek oka.

A váladék színe

Vírusfertőzésnél általában áttetsző a váladék, baktérium jele a zöldes vagy sárgás köpet, orrváladék, ez azonban önmagában nem eléggé megbízható.

Torokfájás

A garaton látható fehér foltok baktériumfertőzésre jellemzők, ilyenkor jogos az antibiotikum adása. A legtöbb nátha is torokfájással kezdődik, és ha nem járul hozzá például orrfolyás, lehet, hogy streptococcus-fertőzésről van szó. Ez esetben is antibiotikum a kezelés.

Tenyésztés, laboratóriumi vizsgálat

Ez a fertőzés oka kimutatásának biztos módja. A tenyésztés eredményére néhány napot várni kell, de létezik antigén gyorsteszt is.

| gyógyszer, antibiotikum, vírus, baktérium, fertőzés
2013-01-24 21:12:58


Több kórházban tilos a látogatás az influenzás megbetegedések miatt

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) információi szerint az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több egészségügyi int...


A szokásosnál hat héttel hamarabb kezdődött az influenzajárvány Spanyolországban

A szokásosnál hat héttel korábban kezdődött az influenzajárvány Spanyolországban - közölte a spanyol epidemiológiai figyelőhálózat csütörtökön.


A fertőtlenítő szappan nem véd a vírusok ellen

Az antibakteriális szappanok és háztartási tisztítószerek nem csökkentik a fertőzés veszélyét, egy vizsgálat során kiderült, hogy ugyanolyan gyakran lettek betegek, k...


Influenzajárvány van Magyarországon

Magyarországon influenzajárvány van - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán.


Túlterheltek a francia kórházak az influenzajárvány miatt

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter a nem sürgős beavatkozások elhalasztását kérte a kórházaktól, amelyek túlterheltté váltak az influenzajárvány miatt...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^