Mikor ír elő az orvos antibiotikumot?

Gyakran az orvosok számára sem könnyű csupán a tünetek alapján megállapítani, hogy a betegnek vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e. Legtöbbször a tapasztalat és a tudományos eredmények együttesét alkalmazzák a döntésnél, az alábbiakat figyelembe véve:

gyógyszer, antibiotikum, vírus, baktérium, fertőzés | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Láz

Mindkét fertőzésre jellemző a hidegrázás és a láz, ilyenkor az orvos a vírusos influenza valószínűségével is számol, azaz, van-e éppen járvány vagy hányan jelentek meg aznap a rendelőben influenzás panaszokkal.

Mióta tart a betegség?

A vírusfertőzések egy ideig lappanganak, és átalakulhatnak például arcüreggyulladássá, amikor gyakran a baktériumok is részt vesznek a folyamatban. Ha a betegség viszonylag régóta tart, valószínűbb, hogy antibiotikumot kapunk. Azonban a hosszan tartó tünetek jobbára a vírusos fertőzés jellemzői, így ennek alapján nem lehet eldönteni, mi a tünetek oka.

A váladék színe

Vírusfertőzésnél általában áttetsző a váladék, baktérium jele a zöldes vagy sárgás köpet, orrváladék, ez azonban önmagában nem eléggé megbízható.

Torokfájás

A garaton látható fehér foltok baktériumfertőzésre jellemzők, ilyenkor jogos az antibiotikum adása. A legtöbb nátha is torokfájással kezdődik, és ha nem járul hozzá például orrfolyás, lehet, hogy streptococcus-fertőzésről van szó. Ez esetben is antibiotikum a kezelés.

Tenyésztés, laboratóriumi vizsgálat

Ez a fertőzés oka kimutatásának biztos módja. A tenyésztés eredményére néhány napot várni kell, de létezik antigén gyorsteszt is.

| gyógyszer, antibiotikum, vírus, baktérium, fertőzés
2013-01-24 21:12:58


Egyre kevesebb a tuberkulózisos beteg Európában

Csökken a tuberkulózisban megbetegedők és a kór következtében elhunytak száma Európában, ám aggodalomra ad okot, hogy a leginkább kiszolgáltatott csoportokban, többek...


Maláriajárvány van Burundiban

Maláriajárvány pusztít Burundiban; az egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint 1,8 millió maláriás megbetegedést és 700 halálos áldozatot regisztráltak az ...


Ígéretes ebola vakcina

Hatásosnak bizonyult fogságban élő csimpánzoknál egy szájon át adható oltóanyag a majmok ebola fertőzése ellen, melyet a Cambridge-i Egyetem, az amerikai Thomas Jeffers...


Védőoltások ismétlése

Több oltást ajánlott felnőttkorban is megismételni, így biztosítani lehet, hogy az újszülöttek védelmét is, akiket még nem oltottak be.


Gyermekorvosok egyesülete: a bárányhimlő nem veszélytelen, ezért fontos a védőoltás

A bárányhimlő nem veszélytelen betegség, minden századik kisgyermeknél komoly szövődményeket okoz, a védőoltási program ugyanakkor nemzetközi adatok szerint hatékony...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^