Kell-e antibiotikum: új teszt?

Egy új, egyelőre kísérleti vérvizsgálattal néhány éven belül az orvos megállapíthatja, hogy a beteg fertőzése vírusos, vagy bakteriális eredetű-e, vagyis van-e értelme antibiotikummal kezelni - írta a Stanfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

antibiotikum, teszt, fertőzés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az új módszerrel kiküszöbölhető, hogy feleslegesen írjanak fel antibiotikumot vírusfertőzés ellen, mely hatástalan. Ezzel csökkenteni lehetne az antibiotikumok indokolatlan használatát, mely hozzájárul a szuperrezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához.

Az új vérvizsgálathoz hét gént azonosítottak, amelyek kifejeződése a fertőzés miatt megváltozik, ezzel kimutatható, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó.

A kutatók a teszttel 96 súlyosan beteg gyerek fertőzését tudták pontosan meghatározni. Az új módszernek azonban még klinikai teszteken kell átmennie, mielőtt használatát jóváhagyják. A forgalmazás előtt álló másik akadály a teszt lassúsága. Olyan készülék kell a vizsgálathoz, amelyik egy órán belül képes eredményt produkálni. Jelenleg ehhez négy-hat óra szükséges.

Súlyos állapotú betegeknél, a szepszisben, minden órával, amelyet hatékony kezelés nélkül töltenek el, 6-8 százalékkal nő a halálozás esélye.

| antibiotikum, teszt, fertőzés
2016-07-09 12:30:21


Egyre kevesebb a tuberkulózisos beteg Európában

Csökken a tuberkulózisban megbetegedők és a kór következtében elhunytak száma Európában, ám aggodalomra ad okot, hogy a leginkább kiszolgáltatott csoportokban, többek...


Maláriajárvány van Burundiban

Maláriajárvány pusztít Burundiban; az egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint 1,8 millió maláriás megbetegedést és 700 halálos áldozatot regisztráltak az ...


Ígéretes ebola vakcina

Hatásosnak bizonyult fogságban élő csimpánzoknál egy szájon át adható oltóanyag a majmok ebola fertőzése ellen, melyet a Cambridge-i Egyetem, az amerikai Thomas Jeffers...


Védőoltások ismétlése

Több oltást ajánlott felnőttkorban is megismételni, így biztosítani lehet, hogy az újszülöttek védelmét is, akiket még nem oltottak be.


Gyermekorvosok egyesülete: a bárányhimlő nem veszélytelen, ezért fontos a védőoltás

A bárányhimlő nem veszélytelen betegség, minden századik kisgyermeknél komoly szövődményeket okoz, a védőoltási program ugyanakkor nemzetközi adatok szerint hatékony...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^