Kell-e antibiotikum: új teszt?

Egy új, egyelőre kísérleti vérvizsgálattal néhány éven belül az orvos megállapíthatja, hogy a beteg fertőzése vírusos, vagy bakteriális eredetű-e, vagyis van-e értelme antibiotikummal kezelni - írta a Stanfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

antibiotikum, teszt, fertőzés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az új módszerrel kiküszöbölhető, hogy feleslegesen írjanak fel antibiotikumot vírusfertőzés ellen, mely hatástalan. Ezzel csökkenteni lehetne az antibiotikumok indokolatlan használatát, mely hozzájárul a szuperrezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához.

Az új vérvizsgálathoz hét gént azonosítottak, amelyek kifejeződése a fertőzés miatt megváltozik, ezzel kimutatható, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó.

A kutatók a teszttel 96 súlyosan beteg gyerek fertőzését tudták pontosan meghatározni. Az új módszernek azonban még klinikai teszteken kell átmennie, mielőtt használatát jóváhagyják. A forgalmazás előtt álló másik akadály a teszt lassúsága. Olyan készülék kell a vizsgálathoz, amelyik egy órán belül képes eredményt produkálni. Jelenleg ehhez négy-hat óra szükséges.

Súlyos állapotú betegeknél, a szepszisben, minden órával, amelyet hatékony kezelés nélkül töltenek el, 6-8 százalékkal nő a halálozás esélye.

| antibiotikum, teszt, fertőzés
2016-07-09 12:30:21


Több kórházban tilos a látogatás az influenzás megbetegedések miatt

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) információi szerint az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több egészségügyi int...


A szokásosnál hat héttel hamarabb kezdődött az influenzajárvány Spanyolországban

A szokásosnál hat héttel korábban kezdődött az influenzajárvány Spanyolországban - közölte a spanyol epidemiológiai figyelőhálózat csütörtökön.


A fertőtlenítő szappan nem véd a vírusok ellen

Az antibakteriális szappanok és háztartási tisztítószerek nem csökkentik a fertőzés veszélyét, egy vizsgálat során kiderült, hogy ugyanolyan gyakran lettek betegek, k...


Influenzajárvány van Magyarországon

Magyarországon influenzajárvány van - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán.


Túlterheltek a francia kórházak az influenzajárvány miatt

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter a nem sürgős beavatkozások elhalasztását kérte a kórházaktól, amelyek túlterheltté váltak az influenzajárvány miatt...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^