Hirdetés

Immunerősítés a fertőzések megelőzésére

Bárhová megyünk, mindenütt ott leselkedik annak a veszélye, hogy valaki ránk tüsszent, és máris elkapjuk a náthát, az influenzát vagy más fertőzést. A személyi higiéne, a gyakori kézmosás mellett a legjobb védekezés az immunrendszer erősítése.

immunrendszer, fertőzés, megelőzés |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: pixabay
Természetesen a legegyszerűbb, ha elkerüljük a fertőzést terjesztő embertársainkat, ám ez lehetetlen. Megfertőzhetnek a kollégák, a gyerekek, sőt, a liftben az idegenek is. Mivel az immunrendszer az életkorral gyengül, minden életszakaszban más és más ajánlott. Különösen fontos ez a téli hónapok előtt.

Immunerősítés a harmincas éveinkben

Kerüljük a cukrot és az alkoholt

Nehéz időszak ez egy ember életében - karrier, család, társas kapcsolatok, és mindez egyidejűleg. A harmincas éveiben járó fiatal gyakran éppen csak bekap valami édességet, leöblíti egy üdítővel, a hétvégén pedig lazításként iszik.

Ennek az életmódnak az immunrendszer kárát látja, már egyetlen doboz cukortartalmú üdítő és az alkohol több órára akár 30 százalékkal is csökkentheti az immunrendszer teljesítményét.

Fogyasszunk rostokban gazdag ételeket

Ilyenek a zabkása vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült muffin. Kitűnő a hajdinakása, mert gazdag polifenolokban is.

Rendszeres testmozgás

Az edzés fontos, de óvatosan végezzük, mert a túlzásba vitt edzés éppen hogy gyengíti az immunrendszert. Ajánlatos a heti három alkalommal végzett 20-20 perces séta, futás, illetve erőtréning. A rendszeres, de mérsékelt testmozgás elősegíti az immunsejtek gyorsabb keringését a véráramban. A jóga stresszoldó, így szintén immunerősítő,

Immunerősítés a negyvenes éveinkben

Feküdjünk le időben aludni

Ha az éjszakai alvás rovására pihenünk napközben, immunrendszerünk nehezebben birkózik meg a kórokozókkal. Az alvás helyreállító folyamat, elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ha fáradtnak érezzük magunkat, ne küzdjünk ellene, hanem menjünk aludni.

Lazítsunk

A krónikus stressz lelassítja az immunrendszer működését, így fogékonyabbakká tesz a fertőzések iránt.

Immunerősítés az ötvenes évek után

Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket

Az 50. életéven túl fokozódik a betegségek kockázata. Az immunrendszert erősítik az antioxidánsok, a gyümölcs és a zöldség: a brokkoli, a káposzta, és a kel. Ajánlatos a zöld tea rendszeres fogyasztása is.

Élvezzük az életet az ágyban is

Most, hogy a gyerekek már kirepültek, fedezzük fel egymást újra, a heti egy-kétszeri szex 30 százalékkal növeli az IgA antitest védekezőképességét.

immunrendszer, fertőzés, megelőzés

2023-10-19 12:10:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop