Hirdetés

Mukormikózis

A mukormikózis (phycomycosis) a Mucorales nevű nagy kórokozócsoportba tartozó gomba okozta fertőzés.

mucormycosis, hycomycosis |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A bőr alatti (szubkután) mukormikózis Délkelet-Ázsiában és Afrikában előforduló fertőzés. Magától gyógyuló folyamat, melynek során a nyakon és a mellkason groteszk alakú, bőr alatti duzzanat jelenik meg.

Az orr és az agy mukormikózisa (rinocerebrális mukormikózis) az USA-ban is ismert, súlyos és általában végzetes kimenetelű betegség. A betegség ezen formája jellegzetesen azokat a betegeket érinti, akiknek ellenállóképessége egy másik kórkép miatt, így pl. rosszul kezelt cukorbetegség esetén, lecsökkent. A tünetek közé tartozik a fájdalom, láz, és a szemgolyó kidülledésével (proptosis) járó szemüregfertőzés (orbitális cellulitisz). Az orrból genny ürül. Az orrüregeket elválasztó orrsövény, a szájpad, valamint a szemüreget és a melléküregeket határoló csontok elpusztulnak. Az agyállomány betegsége esetén görcsök, beszédnehézségek és részleges bénulás léphet fel.

Kórisme és kezelés

A mukormikózis tünetei hasonlíthatnak az egyéb fertőzések okozta elváltozásokra, ezért előfordulhat, hogy az orvos nem tud azonnali diagnózist felállítani. Nem biztos, hogy a tenyésztés céljából levett fertőzött szövetminták eredményt adnak, mivel a gomba laboratóriumi körülmények között nehezen tenyészthető. A diagnózis felállítható a tünetek jellege és a beteg állapotának mérlegelése alapján, tekintetbe véve a csökkent ellenállóképességet vagy a nem ellenőrzött cukorbetegséget is.

Mukormikózis esetén rendszerint intravénás vagy közvetlenül a gerinccsatornába juttatott amfotericin-B kezelést alkalmaznak. A fertőzött szövetet műtéttel el is távolíthatják. Ha cukorbetegség is fennáll, a vércukrot a normális szintre csökkentik.

mucormycosis, hycomycosis

2009-02-19 12:31:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop