Hirdetés

Aspergillózis (aspergillosis)

Az Aspergillus nevű gomba okozta aspergillózis elsősorban a tüdőket érintő fertőzés.

tüdő gombás fertőzés, aspergillosis |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Az Aspergillus gomba megtalálható trágyadombokon, a ház körül, táplálékon és a test felületén. Bizonyos egyének testfelszínén megtelepedett gomba allergiás reakciót válthat ki, anélkül, hogy a szövetekbe hatolva fertőzést okozna.

Aspergillózisról akkor beszélünk, ha a kórokozó a testfelületről behatol a mélyebb szövetekbe, így a hallójáratokba vagy a tüdőbe, különösen az olyan betegeknél, akik tuberkulózisban vagy hörgrutban szenvednek. A tüdőben gombás gomolyag (aspergillóma) képződhet, mely összegabalyodott gombafonalakból, a véralvadék rostjaiból és fehérvérsejtekből áll. A képződmény fokozatosan növekszik és károsítja a környező tüdőszövetet. Csökkent ellenállóképességű betegekben, így pl. a szív vagy májátültetésen átesettekben, az aspergillózis a vérkeringéssel a vesékbe és az agyba is szóródhat. Ismert, de nem gyakori AIDS-es betegekben történő előfordulása.

Tünetek

A külső hallójárat érintettsége viszketéssel és néha fájdalommal jár. A fülből eredő váladékozás reggelre beszennyezheti a párnát.

Előfordul, hogy a tüdőben elhelyezkedő gomolyag nem okoz panaszt és csak röntgenvizsgálattal kerül felismerésre. Előfordul azonban az is, hogy ismételt vérköpést, és ritkán súlyos, akár végzetes kimenetelű vérzést okoz.

A mélyebb szövetekben kialakuló fertőzés súlyos panaszokkal jár. A tünetek közé tartozik a láz, hidegrázás, sokk, delírium és véralvadék-képződés. Kialakulhat vese- és májkárosodás (mely sárgasággal jár), és légzési nehézségek. A halál korán beállhat.

Kórisme és kezelés

A tünetek már erősen utalnak a betegségre. Ha lehetséges, fertőzött anyagmintát kell levenni és elküldeni a laborba tenyésztésre. Az azonosításhoz szükséges nagyságot azonban a gomba csak több nap alatt érheti el, és mivel a betegség gyorsan halálhoz vezethet, a kezelést azonnal el kell kezdeni.

A fertőzött hallójárat ecsetelésére alumínium-acetátot (Burow-féle oldatot) használnak. A gombagomolyagot a tüdőből műtéttel lehet eltávolítani. Az amfotericin-B nevű gombaellenes szert intravénásan kell adni. A mélyebben elhelyezkedő fertőzéseknél a választható szer a szájon át is szedhető ketokonazol és itrakonazol, bizonyos törzsek azonban ezekkel a szerekkel szemben ellenállóak.

tüdő gombás fertőzés, aspergillosis

2009-02-03 12:17:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop