Hirdetés

Harc az influenza és a nátha kórokozói ellen

Ismét itt az influenza- és náthaszezon, nem is gondolnánk, hogy a legnagyobb fertőzésveszélyt a környezetünkben található mindennapi tárgyak jelentik. Mit tehetünk magunk és családunk egészségének megőrzése érdekben?

fertőzés, megelőzés |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

Zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk

Tüsszentéskor 160 km/órás sebességgel röpülnek szét a részecskék a levegőbe, ez 60 kilométerrel gyorsabb, mint amivel egy Cessna a levegőbe emelkedik. Influenza esetén a vírus az orr nyálkahártyájában fészkel és ingerli, amitől az megduzzad, és a betegnek tüsszentenie kell. A gyorsan szálló kórokozók egyméteres körzetben terjednek, bárkit megfertőzhetnek, aki a közelben áll.

A bevásárlókocsi veszélyei

A gyerekek összenyalják, összefogdossák a bevásárlókocsi fogóját. Ha a nyál a kezünkre kerül, onnan pedig a szájunkhoz, máris új otthonra lelt az influenzavírus. Gyümölcsöt, zöldséget ne tegyünk a gyerekek számára kialakított ülésre, mert a pelenkásoknál könnyen megtörténhet a baleset, aminek eredménye az élelmiszeren köthet ki.

Lefelé a liftben

Mindegy, hányadik emeleten jártunk, ha lefelé megyünk, valószínű, hogy a „Földszint” gombot kell megnyomnunk. Éppen ezért ez a legszennyezettebb. Nyomjuk meg a könyökünkkel, vagy menjünk le a lépcsőn.

A tisztítószerek is hordozzák a kórokozókat

A mosogatószivacson hemzsegnek a kórokozók, ezt követi a konyharuha, a mosogató, a mosdókagyló, a vágódeszka, a konyha és a fürdőszoba padlója, és csak legvégül a WC-ülőke.

Ne fogjuk meg a mozgólépcső korlátját

Az egyik legszennyezettebb, találunk rajta nyálat, orrváladékot, még vért is. Ha csak tehetjük, ne fogjuk meg.

A munkahelyi kávéscsésze

Ha a munkahelyi csészénket is a közös szivaccsal mossuk el, rákerülnek a baktériumok, vírusok. Lehet, hogy szipogó-tüsszögő munkatársaink kölcsönveszik a csészénket? Ügyeljünk rá, hogy gyakran mossuk el forró vízben.

Piszkos munka(hely)

Az irodai munkafelületeken 400-szor annyi baktérium van, mint az átlagos WC-ülőkén, állítják a szakemberek. Kiváló találkahely az influenza- és náthavírusok számára az íróasztal, a telefon, a számítógép billentyűzete. Törölgessük le ezeket fertőtlenítő kendővel.

A nyilvános toalett

Megfigyelték, hogy a legtöbb ember a fülkesorban a középsőt választja. Mivel ezek vannak a leggyakrabban használatban, természetes, hogy itt tapad meg a legtöbb kórokozó. Ha lehetjük, használjuk az elsőt vagy az utolsót, ezzel is csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.

Kérjük meg a gyereket, ne osztozzon az uzsonnán

Általában arra tanítjuk a gyereket, hogy ne legyen irigy, de főként járvány idején az uzsonna megosztása, az ital vagy a szendvics csereberéje nem jó ötlet. Ha este behűtjük a gyerek italát, másnap délelőtt hidegen tartja az ennivalót is, csökkentve ezzel annak veszélyét, hogy a szendvicsben elszaporodnak a kórokozók.

Kerüljük a kézfogást

Az influenzás esetek 20-50 százalékáért a kézfogás a felelős. Az influenza ugyanis a levegőn kívül az érintéssel is terjed, elég, ha megdörzsöljük a csöpögő orrunkat, majd kezet fogunk egy ismerőssel, szinte garantált, hogy ő is megbetegszik.

Csókolózni jó, de…

Igen, a csókolózás a fokozott nyáltermelés révén megvéd a fogszuvasodástól, de betegen semmiképpen se gyakoroljuk.

A repülőn

A gépeken a levegő szűrése elvben meggátolja a vírusok terjedését, de a mellettünk vagy egy sorral előttünk, mögöttünk ülőtől, azaz az egyméteres körzetben tartózkodó influenzástól nem véd meg.

A nyakkendő, mint a fertőzés forrása

Kutatások igazolják, hogy az orvosok nyakkendőjén 8-szor annyi kórokozó található, mint például egy biztonsági emberén. Naponta igen sok beteg tüsszent az orvos közelében, a vírusok pedig, úgy tűnik, kedvelik a nyakkendőt.

Közlekedés

Zsúfoltságuk miatt különös veszélyforrást jelentenek járvány idején a tömegközlekedési járművek, a villamos, busz, metró. Ha tehetjük, kerüljük.

Ajtókilincs

A kórokozók több mint 2 órán át életképesek maradnak a kilincsen, csapon. Bár az emberek 95 százaléka mondja, hogy kezet most a nyilvános toalett használata után, kutatások szerint ez nem több mint 67 százalék. És ebből is csak 33 százalék használ szappant is.

WebMD
fertőzés, megelőzés

2009-09-21 11:06:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop