Terjesztheti-e a fertőtlenítő kendő a baktériumokat?

Ellentmondásos a fertőtlenítő kendők használata, az egyik kutatás szerint ezek még terjeszthetik is a kórokozókat, a másik bizonyos előnyöket lát bennük.

fertőtlenítő, fertőzés | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A fertőtlenítő kendőket és az alkohol alapú kéztisztító zseléket manapság széles körben alkalmazzák a kórházakban, iskolákban és más nyilvános helyeken.

Az első vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy a kendők terjeszthetik a baktériumokat, ha a kórházi személyzet nem megfelelően használja ezeket, ahelyett, hogy megakadályoznák a kórházban szerzett fertőzéseket, például a methicillinnek ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzést. Egy vizsgálat eredménye szerint ezek a kendők többet ártanak, mint használnak, ha nem kizárólag egyetlen felületen alkalmazzák.

Egy másik vizsgálat során azt kutatták, hogyan lehet az iskolában fertőtleníteni, ugyanis igen sokan hiányoznak nátha, influenza vagy gyomorrontás miatt. A fertőző betegségek terjedésének gyakori kézmosással lehet útját állni, de a kereskedelemben kapható kézfertőtlenítők és kendők is gátolhatják a fertőzés terjedését az iskolákban.

A bostoni gyermekkórház kutatói egy Ohio-állambeli elemi iskolában végeztek vizsgálatot, a tanulók padját naponta egyszer 8 héten át letörölték, és a gyerekek naponta többször használtak alkoholos kézfertőtlenítőt.

A kutatók megállapították, hogy a légúti megbetegedéseknél nem volt különbség a két csoport között, de a gyomor-bélrendszeri fertőzéseknél igen, a kendőt használóknál csak 16 százalék betegedett meg a vizsgálat ideje alatt, míg a nem használóknál ez a szám 24 százalék volt.

A kézmosás a legjobb módja a fertőzés meggátlásának, mondják a szakemberek, de helyes használat mellett erre alkalmasak a fertőtlenítő kendők és kézmosószerek is.

| fertőtlenítő, fertőzés
2017-01-10 21:03:01


A fertőtlenítő szappan nem véd a vírusok ellen

Az antibakteriális szappanok és háztartási tisztítószerek nem csökkentik a fertőzés veszélyét, egy vizsgálat során kiderült, hogy ugyanolyan gyakran lettek betegek, k...


Terjesztheti-e a fertőtlenítő kendő a baktériumokat?

Ellentmondásos a fertőtlenítő kendők használata, az egyik kutatás szerint ezek még terjeszthetik is a kórokozókat, a másik bizonyos előnyöket lát bennük.


Az ÁTNSZ hatósági vizsgálatot rendelt el a kardiológiai intézetben

Hatósági vizsgálatot rendelt el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, mert az elmúlt napokban hárman meghaltak h...


Személyes baktérium felhő

Mindnyájan a baktériumok millióival árasztjuk el naponta környezetünket, és az egyéni jellegzetességek alapján azonosíthatók e "felhők" gazdái - erre a következteté...


Illegális bevándorlás - Elővigyázatosságra inti a lakosságot a Csongrád Megyei Kormányhivatal

A Csongrád Megyei Kormányhivatal szerint járványügyi teendő nincs, de felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ne gyűjtsék be a megye déli részén, a határt illegáli...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^