Hirdetés

A lázcsillapítás lehetőségeiről

A lázcsillapításnak, ha nem is a legkényelmesebb, de az egyik legegészségesebb és legősibb módja a vizes borogatás és a hűvös fürdő.

lázcsillapítás |

InforMed Hírek20   InforMed | Szabó, Gy.


A hideg vizes borogatást úgy kell csinálni, hogy szobahőmérsékletű, körülbelül 20-25 fokos vízbe egy törülközőt belemártunk, majd kicsavarjuk és megpróbáljuk tapintatosan az esetleg kézzel-lábbal tiltakozó, szerencsétlen beteget betekerni vele. Ezt a műveletet, ha valóban hőleadást szeretnénk elérni, 5 percenként, maximum 10 percenként meg kell ismételni, mert ennyi idő alatt melegszik fel a törülköző. Ha ezt a meleg törülközőt rajta hagyjuk a betegen hosszabb ideig, legjobb szándékunk ellenére sem csináltunk semmit.

Mennyire csökkentsük a lázat?

A lázat 38 fok alá érdemes lenyomni, de nem szabad erőltetni 37 fok alá, mert ezzel mintegy "gúzsba kötjük a szervezetet", nem hagyjuk, védekezzen.

Persze vannak emberek, akik "soha nem lázasodnak be", de ha mégis van egy kis 37,1 fokos hőemelkedésük, már nagyon elesettek lesznek.

Hogyan használjuk a különböző lázcsillapítási módokat?

A lázcsillapító gyógyszereket napi 3-5-szöri alkalommal kell szedni, ha ez kevés, érdemes hideg vizes ruhát és fürdőt is megpróbálni. 24 órán belül, a két fő lázcsillapító-csoport gyógyszereit felváltva beadni nem ajánlatos, pl. bőrkiütést okozhat.

Ilyenkor nappalra és estére a hideg vizes borogatást vagy hűsítő fürdőt, éjjel pedig egy tabletta bevétele segít. Nappal és este kényelmesebben tudjuk végezni ezt az idő- és munkaigényes lázcsillapítási módot, de éjjel pedig kényelmesebb a beteg, illetve a hozzátartozó számára egy tablettának a bevétele. Így jobban tud pihenni mindenki.

A hűtőfürdőt a következőképen kell elkészíteni: a beteget testmeleg vízbe ültessük bele, amit fokozatosan kiengedve és hozzá lassan hideg vizet töltve a hőmérsékletet szépen lassan csökkentsük, így el lehet kerülni a kellemetlen reflexhatásokat, nem ajánlott idősebbeknek vagy szívbetegeknek.

Hogyan csillapítsuk a lázat különböző életkorokban?

Csecsemő- és kisgyermekkorban használhatunk kúpokat és szirupokat. Ebben a korban előfordulhat lázgörcs, mely általában nem veszélyes, de ijesztő látvány. Ajánlatos 38 C-fok alá nyomni a lázat, ekkor csökken a lázgörcs esélye, de nem kell "agyonlázcsillapítózni a gyermeket", hogy mindig 37 C-fok alatt maradjon a hőmérséklete. Részben azért, mert így nem tudjuk nyomon követni a betegség és a gyógyulás folyamatát, másrészt pedig a gyermek túl élénkké válik, nem tudjuk ágyban tartani és saját gyógyulásukat is hátráltatják.

Felnőttnél sem ajánlatos 37 C-fok alá csökkenteni a hőmérsékletet. A 37-38 C-fok az optimális a szervezet számára a kórokozók ellen. Ha azonban túl magas a láz, akkor feltétlenül csillapítani kell, hisz ez önmagában is bajt okozhat.

Mikor hívjunk orvost?

Nyilván akkor, ha magas a láz és nem csökkenthető, illetve ha ijesztő, súlyosnak látszó tüneteket tapasztalunk. Például erős fejfájás, gyakori hasmenés, erőteljes köhögés és legfőképpen szemmel láthatóan elesett beteg esetében. Használjuk a józan eszünket!

lázcsillapítás

2022-04-20 11:03:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop