Hirdetés

Védőoltás a gonorrhea ellen

Először bizonyult hatásosnak egy védőoltás a szexuális úton terjedő gonorrhea, vagyis a kankó ellen –közölték új-zélandi kutatók a The Lancet című brit orvosi hetilapban.

gonorrhea baktérium, gonococcus, védőoltás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A vakcinát eredetileg agyhártyagyulladás ellen fejlesztették, nagyjából egymillió új-zélandi fiatalt oltottak be vele 2004 és 2006 között. Az Aucklandi Egyetem kutatói elemezték a nemi betegségeket kezelő kórházak adatait, és azt találták, hogy a gonorrheások száma 31 százalékkal csökkent a meningitisz ellen oltottak körében.

Ez az első eset, hogy egy vakcina hatásosnak bizonyul a gonorrhea ellen. Jelenleg nem tudják, hogyan működik, de úgy tűnik, az oltás "keresztvédettséget" nyújtott a gonorrhea kórokozója ellen. A védettség nagyjából két évig tart.

A gonorrheát a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza, és védekezés nélküli szexuális aktussal terjed. Ha nem gyógyítják, kismedencei gyulladást és meddőséget okozhat, a terhesek továbbadhatják a magzatnak.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján évente mintegy 78 ezren kapják el a fertőzést. A szervezet nem szerez védettséget a kórokozó ellen. A WHO a múlt héten közleményben hívta fel a figyelmet a gonorrhea minden antibiotikumnak ellenálló törzseinek megjelenésére.

gonorrhea baktérium, gonococcus, védőoltás

2017-07-12 22:04:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop