Hirdetés

Bacilláris dizentéria

A dizentéria vagy vérhas olyan enterális megbetegedés, amelyet gyakori nyákos, véres székletürítéssel járó hasmenés, fájdalmas hasi görcs, láz jellemez. A kórokozói között szerepelhetnek paraziták és baktériumok.

dizentéria, vérhas |

Hogyan támadnak a baktériumok?   SubRosa Kiadó | Milch, H & mtsai

A bacilláris dizentériát a shigellák (S. dysenteriae, S. flexneri, S. sonnei, S. boydii) és az invaziv E. coli okozza. A kórokozó - az invaziv E. colinál már említett módon - a vastagbélben fejti ki hatását: a vastagbél nyálkahártyájának bakteriális invázióját okozza. Lappangási idő 1-7 nap. Kis számú (10-100) mikroorganizmus elegendő a dizentéria-kórkép kiváltásához.

Ezért a betegség könnyen terjed emberről emberre a széklettel szennyezett kéz közvetítésével vagy egyéb módon, ha a higiénés rendszabályokat nem tartják be (például fürdővíz útján).

A leggyakrabban kisgyermekek között (három év alatt) fordul elő, a nyári hónapokban. Ennek fő oka, hogy az uszodák pancsoló medencéibe bekerült székletből - ami ennél a korosztálynál nem ritka - kijutott kórokozók a langyos vízben kedvező feltételeket találnak és elszaporodnak.

A pancsoló kisgyermek szájába pedig bejut a fertőzött víz. Mivel nem kell nagy csíraszám a fertőzéshez, ezen a módon könnyen jöhet létre tömegesen előforduló dizentériás megbetegedés.

A védekezés ellene: ne vigyük beteg gyermekünket ilyen helyekre, különösen akkor ne, ha hasmenése van - kerüljük el a túlzsúfolt pancsolókat. A szakemberek feladata: a fürdővíz gyakori cseréje, a fürdők higiénés rendjének betartása.

A kórokozó terjedhet még rossz higiénés körülmények között előállított élelmiszerek (túró, egyéb tejtermékek) révén is. Emberről emberre szennyezett kéz közvetítésével is terjed.

Kezelése

A folyadék és sópótlás mellett hasznos az antibiotikum adása (Ampicillin, tetracyclin, Sumetrolim), utóbbi kezelés súlyos, toxikus esetben elengedhetetlenül szükséges.

dizentéria, vérhas

2007-11-27 10:49:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop