Hirdetés

A szalmonellózisok gyógyítása

Az emberek többsége valamikor az élete folyamán biztosan kapcsolatba kerül a szalmonellózissal.

szalmonella, ételmérgezés, szalmonellózis, járvány, fertőzés |

Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.

A "80-as évek közepétől rohamosan megszaporodott a szalmonellabaktériumok okozta fertőzések száma, ez az emelkedés már 1970-ben megkezdődött, napjainkban 10-szeresére nőtt a bejelentett betegek száma. Például 1996-ban 35.371 beteget jelentettek a járványügy felé. Ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen az utóbbi években a lakosság kényszerű szokásává vált, hogy csak végső esetben fordulnak orvoshoz (állásféltés, jövedelemkiesés, pluszmunkák kiesése, magas gyógyszerárak miatt). Sajnos nő a szalmonellózisban meghaltak száma is, többségük az időskorúak közül kerül ki, de az újszülöttek is veszélyeztetett korcsoportot képeznek.

Gyógyítás és járványügyi teendők

A szalmonellás betegnél veszélyt jelent a kiszáradás, generalizálódó fertőzés, amely szepszis lehet, belőle létfontosságú szervek gócos fertőzés jöhet létre. Bizonyos hajlamosító tényezők jelenléte, rosszindulatú vérképző rendszeri betegségek, immunhiányos állapotok fogékonnyá teszik az egyént, hogy súlyos formába menjen át a betegség. A súlyos formában zajló szalmonellózist és a hajlamosító tényezők jelenléte esetén kórházban kell kezelni a beteget.

A szalmonellás beteg gyógyítása és járványügyi teendők otthoni kezelésénél: egyszerű hasmenéses forma esetén otthonában maradhat a beteg. Orvosi segítséget minden esetben szükséges kérni. Amíg megérkezik az orvos, gondoskodni kell a szükséges folyadékbevitelről: tea, ásványvíz, általában nem túlzottan cukros folyadék.

Amíg a bélhurut tart, diétát kell tartani a betegnek, amely főtt krumpli, rizs, alma, kétszersült. A folyadékpótlásra nagyon jó még receptre, gyógyszertárban beszerezhető por, melyet vízben feloldva kell elfogyasztani. Általában egy port egy liter folyadékban kell feloldani, és a felnőttek számára a porból készített folyadék 2 literét ajánlatos naponta elfogyasztani, gyermekeknél pedig testsúlyuknak megfelelő mennyiséget. A beteg környezetében fokozottan ügyelni kell a higiénés szabályok betartására, lehetőleg külön szobában, külön ápolója legyen a betegnek, személyes használati tárgyainak, ruházatának folyamatos fertőtlenítése szükséges. A rendszeres fertőtlenítő kézmosás nagyon lényeges.

A háziorvosnak minden esetben írásbeli jelentést kell tenni a járványügyi szervek felé a betegről, még a betegség gyanúja esetén is. Székletet kell küldeni vizsgálatra az ÁNTSZ laboratóriumába a betegtől és a közvetlen környezetében élőktől is.

A beteggel együtt élő hozzátartozókat ki kell tiltani olyan munkahelyről, ahol járványveszélyt okozhatnak. Ilyen munkahelyek: élelmiszer-feldolgozó üzemek, konyhák, csecsemő-, gyermekközösségek, éttermek, vízművek bizonyos munkahelyei, cukrászdák és betegellátó intézményekben betegágy mellett sem lehet dolgozni. A kitiltás időtartamát a járványügyi szakemberek rendelik el, és ők is oldják fel. Vonatkozik a kitiltás az egyébként egészséges szalmonellaürítőkre is. Ilyen esetekben járványügyi ellenőrzés alá kell helyezni a beteget.

Kórházi ellátás szalmonellózisnál

A felsorolt járványügyi előírások vonatkoznak a kórházi kezelésben részesülő betegekre és hozzátartozóikra is. Tekintettel arra, hogy a súlyos betegek kerülnek kórházba, ezekben az esetekben sokszor antibiotikumot is kell alkalmazni, amely Ciprobay, Tarivid, Ampicillin, Sumetrolim. A folyadékelektrolit-terápia pótlására kezdetben majdnem mindig infúziót alkalmazunk megfelelő diéta mellett. Antibiotikumkezelés nem szükséges gastroenteritises ("bélhurut") formánál, ha hajlamosító tényező nincs a betegnél, hiszen az antibiotikum ellenállóbbá teszi a szalmonellákat, és az ürítő állapotot meghosszabbítja.

A heveny tünetek lezajlása után körülbelül 80 százalékban marad vissza szalmonellahordozó állapot, átlagosan 1 hónapig, gyermekeknél ez hosszabb lehet, írtak le 1-2 évig tartó hordozást is. Az ilyen beteg potenciálisan fertőző forrás, ezért környezetében minden esetben be kell tartani a járványügyi előírásokat. A szalmonellaürítő beteget nem szabad, nem érdemes antibiotikummal kezelni, mert a kezeltekből ellenállóbb szalmonellák ürülhetnek, megnő a baktériumok antibiotikummal szemben kialakult ellenálló képessége.

Sajnos a szalmonellózis népegészségügyi probléma - mind a humán-, mind az állategészségügy komoly feladatát képezi felvenni a harcot, illetve hatékony megelőző programot kidolgozni a szalmonellózisok csökkentésére.

A megelőzésről a jövő héten olvashatnak.

szalmonella, ételmérgezés, szalmonellózis, járvány, fertőzés

2007-11-27 22:30:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop