Évi 10 millióan halhatnak meg antibiotikum-rezisztencia miatt 2050-től

Évente 10 millióan halhatnak meg a világon antibiotikumoknak ellenálló kórokozók miatt 2050-től - derül ki egy nemzetközi szakértői jelentésből.

antibiotikum, rezisztencia | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A szakértői csoportot David Cameron brit miniszterelnök hívta életre júliusban, vezetője Jim O'Neill, a Goldman Sachs globális pénzügyi szervezet korábbi vezető közgazdásza volt.

A prognózis szerint a halálozások többsége Ázsiában (4,7 millió) és Afrikában (4,1 millió) következik be. Európában évente átlag 390 ezer, az Egyesült Államokban 317 ezer halállal számolt a tanulmány.

Ezen adatok szerint az antibiotikum-rezisztencia lesz a világon a vezető halálok, megelőzi a 8,2 millió ember életét kioltó rákot, az 1,5 millió halált okozó diabéteszt, az 1,4 millió áldozattal járó gyomor- és bélhurutot, valamint a közlekedési baleseteket (1,2 millió halott).

A kutatók kalkulációi alapján a következő 35 évben 300 millió ember hal meg idő előtt a jelenlegi gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek miatt. A jelentést két korábbi tanulmány eredményeire alapozták, egyiket a Rand Europe kutatóintézet, másikat a KPMG üzleti tanácsadó készítette.

Az antibiotikum-rezisztencia ma a világon évente 700 ezer ember halálát okozza, ebből 50 ezren Európában és az Egyesült Államokban hunynak el.

A jelentést készítő bizottság megalakításakor Cameron arra hívta fel a figyelmet, hogy a baktériumrezisztencia valós és fenyegető veszély, mert az ellenálló baktériumok kifejlődése gyors és az egész világon tapasztalható.

Elmondta: félő, hogy az antibiotikumok hatástalanná válása az orvoslás középkorába juttatja vissza a világot, ahol a ma gyógyítható fertőzések és sérülések halálossá válnak.

A világ emberi antibiotikum-fogyasztása majdnem 40 százalékkal növekedett 2000 és 2010 között - derült ki a jelentésből.

| antibiotikum, rezisztencia
2014-12-17 21:08:40


Egyre kevesebb a tuberkulózisos beteg Európában

Csökken a tuberkulózisban megbetegedők és a kór következtében elhunytak száma Európában, ám aggodalomra ad okot, hogy a leginkább kiszolgáltatott csoportokban, többek...


Szomáliában két nap alatt száznál is többen haltak éhen, kolerajárvány is pusztít

Száztíz ember halt éhen az elmúlt 48 órában Szomália egyetlen, szárazság sújtotta délnyugati körzetében, Bayban, ahol már a kolerajárvány is szedi az áldozatait: 6...


WHO szuperbaktérium lista

A tudósok sokadszor figyelmeztetnek arra, hogy küszöbön áll az antibiotikumok utáni korszak, amikor a létező gyógyszerekkel már nem lehet minden fertőzést kezelni, ezé...


A lepra terjedése Európában

A középkori zarándokok is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a lepra Európa-szerte gyakori járványos betegséggé vált - állapították meg a Winchester Egyetem kutatói akik o...


Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország

Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország Bt. - tette közzé a cég szerdán a honlapján.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^