Hirdetés

Bélfertőzések és teendők

A fertőzés szájon keresztül történik, minden korosztályt egyformán megbetegíthet. Terjesztik a legyek, a piszkos kéz, mosatlan gyümölcs, megelőzésében a személyi és környezeti higiéne lényeges. Elsősorban nyári betegség, fürdőzéskor a fertőzött uszodavíz nyelésével kerülhet a szervezetbe kórokozó.

enterális fertőzés, rotavírus, Dysenteria, Campylobacter, E. coli, Yersinia, utazók betegsége |

InforMed Hírek14   InforMed | Nagy, M.


A leggyakrabban előforduló kórokozók: a rotavírusok, Dysenteria baktérium (vérhas okozója), E. coli baktérium, Campylobacter jejuni, Yersinia.

Mindegyik betegség hasmenést, hányást, lázat okoz, de lehet a kórokozó sajátságainak megfelelő egyéb tünet is. Például a vérhasnál láz csak ritkán van, de jelentkezik véres hasmenés, erős székelési ingerrel.

Rotavírus

A rotavírus enteritis, általában kisebb közösségi, illetve családi járványok formájában zajlik, elsősorban csecsemőknél, kisebb gyermekeknél. Gyorsan toxikus (mérgezési) tüneteket, néha veseelégtelenséget okozhat. Gyakran torokgyulladás is kíséri, mindig lázzal és bő véres hasmenéssel, hányással jár.

Órák alatt kiszáradás tünetei jelentkezhetnek a csecsemőknél és kisgyermekeknél. Minél gyorsabban kórházba kell vinni a beteget. Gyakran még a kanalanként adott hideg tea sem marad meg a gyerek gyomrában. Felnőtteknél is okozhat súlyos tüneteket.

Coli baktérium

A Coli baktérium az egyik leggyakoribb okozója az utazási hasmenéseknek. A hasmenés az alacsonyabb higiénés viszonyok közé érkezőket támadja meg. Terjesztésében az élelmiszer és a víz játssza a főszerepet.

Mit kell tenni?

Mit tegyen a hozzátartozó vagy a beteg, amíg az orvosi segítség megérkezik, esetleg az orvos el sem érhető?

A leggyorsabban kiszáradást és lázat kell enyhíteni. Kortyokban, kanalanként hideg teát - amely ne legyen túl cukros, inkább kissé sós - kell adni a betegnek. Ha van a házi patikában vagy az úticsomagban az ORF por, mely a megfelelő arányban tartalmazza az összes ásványi sót, iont, cukrot, vízben vagy teában elkészítve kell itatni a gyermekkel.

Ez visszatartja a folyadékot a belekben, és nem is hányja ki a beteg. A megfelelő lázcsillapítás is fontos. A beteget le kell fektetni, de nem szabad bélmozgást csökkentő gyógyszert adni. Antibiotikumot csak az orvos rendelhet.

Megelőzés

A "piszkos kéz" a fertőzés egyik leggyakoribb átvivője. Meg kell mosni a fogyasztásra kerülő gyümölcsöket, ha erre nincs mód, inkább ne fogyasszuk el. Az élelmiszerek tárolására, hűtésére, a főzött ételek megfelelő időben való elfogyasztására. Arra is mindig gondosan ügyelni kell, hogy működik-e a jégszekrény. Forralt vagy palackozott ivóvíz fogyasztása ajánlott.

Fertőző beteg ápolásánál fontos a gumikesztyű, szájmaszk viselése, illetve jól fertőtleníthető, cserélhető felsőruházat. Viselésük kötelező is a nagyon ragályos, enterális fertőző betegek körül, mint a kolera és a hastífusz.

Nem szabad elfeledkezni, hogy nyáron az emberek kisebb-nagyobb csoportokban való mozgása, nagyobb távolságokra való utazása, és a kórokozók kedvező életben maradási feltételei elősegíthetik az enterális fertőző betegségek létrejöttét.

enterális fertőzés, rotavírus, Dysenteria, Campylobacter, E. coli, Yersinia, utazók betegsége

2017-06-23 17:54:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop