Védelem a HIV ellen

Egy speciális antitest hatására hónapokon át védetté váltak makákók a HIV egyik változatával szemben.

HIV fertőzés, antitest | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Malcolm Martin, a Bethesdában lévő, allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet munkatársa és csoportja majmoknak egy bizonyos antitestet adott, amely megvédte az állatokat akkor is, amikor hetente kitették őket a fertőzésnek. A szakértők megállapították, hogy az egyszeri antitest-kezelés akár 23 héten át is védelmet nyújthat a kórokozóval szemben.

Különösen azok az antitestek voltak hatásosak, amelyeknek felezési idejét a testben kémiai módosításokkal meghosszabbították. A biológiai felezési idő az az időtartam, amely alatt a szervezetbe juttatott gyógyhatású anyag mennyisége a felére csökken.

Míg az így immunizált makákók átlagosan 14,5 héten át védve voltak a fertőzéstől, a kezelés nélküli állatok átlagosan a harmadik héten már megfertőződtek.

A Martin és csoportja által alkalmazott eljárást passzív immunizálásnak nevezik - egy bizonyos kórokozó elleni specifikus antitestek szervezetbe juttatásával hozzák létre az immunitást. A módszer problémája az, hogy a szervezet lebontja az antitestet, ezért újra be kell juttatni a szervezetbe - fejtette ki Marcus Altfeld, a Hamburgi Egyetem Heinrich Pette Intézetének munkatársa. "Ha sikerül kifejleszteni nagy ellenállóképességű antitesteket, az valódi áttörés lenne. Az antitestek passzív bevitele hatékonyabbnak tűnik, mint az eddig tesztelt oltóanyagok" - mondta a szakértő.

Gerd Fätkenheuer, a Kölni Egyetem HIV-kutatója is izgalmasnak találja mind a kutatás eredményét, mind a passzív immunizálás koncepcióját. "Itt mutatták ki első alkalommal, hogy az antitestek egyszeri beadása hosszú távon védelmet biztosít. Eddig csak akkor sikerült ilyen védelmet kimutatni, ha közvetlenül az előtt juttatták a szervezetbe, mielőtt az kapcsolatba lépett a HIV-vel" - mondta a kutató.

| HIV fertőzés, antitest
2016-05-19 12:29:52


Tanzánia negyven egészségközpontban szüntette meg az AIDS-esek ellátását

A tanzániai kormány negyven, magánkézben lévő egészségközpontban szüntette meg az AIDS-esek ellátását arra hivatkozva, hogy a létesítmények a homoszexualitást nép...


HIV-vírus elleni vakcinát tesztelnek Dél-Afrikában

Hét év után először ismét egészséges embereken tesztelnek HIV-vírus elleni oltóanyagot Dél-Afrikában.


Változatlanul évente 200-300 új HIV-fertőzést diagnosztizálnak Magyarországon

Magyarországon az elmúlt években rendre 200-300 új HIV fertőzést diagnosztizáltak - jelentette ki az AIDS-betegeket segélyező PLUSS Alapítvány kuratóriumának elnöke c...


ÁNTSZ: nem emelkedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma

Magyarországon a legfrissebb eredmények szerint az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma - tájékoztatta az Állami Népegész...


Harmincezren fertőződtek meg HIV-vírussal Európában az elmúlt évben

A korábbi évekhez hasonlóan mintegy harmincezren fertőződtek meg HIV-vírussal az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EGT) 31 országában az elmúlt évben.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^