Hirdetés

HIV fertőzés sikeres kezelése immunterápiával

Francia orvosok először találtak bizonyítékot arra, hogy egy általában tüdő-, vese- és bőrrák immunterápiás kezelésére használt gyógyszer képes lehet megsemmisíteni HIV-fertőzött sejteket egy vírushordozónál. A párizsi Pitie-Salpetriere Kórház kutatói az Annals of Oncology című orvosi folyóiratban ismertették az esetet.

immunterápia, HIV, vírushordozó, HIV-fertőzés, nivolumab injekció |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók olyan szerek alkalmazását vizsgálják, amelyekkel újra aktiválhatják a rejtőzködő HIV-fertőzött sejteket, melyek így láthatóvá válnak az immunrendszer számára, amely megtámadhatja azokat. A rejtőzködő és alvó HIV-fertőzött sejtek az immunrendszerben bújnak el, az agyban, a csontvelőben és az ivarszervekben.

Az 51 éves férfi 31 nivolumab injekciót kapott 2016 decemberétől kezdve 14 naponta. A nivolumab egy PD-1 receptorgátló, amely az immunrendszert segíti a daganat elleni harcban a PD-1 nevű fehérje blokkolásával. A betegnél 1995-ben diagnosztizálták a HIV-pozitivitást és 2015-ben a nem-kissejtes tüdőrákot.

A kezelés hatására azoknak a sejteknek a "drasztikus és állandó csökkenését" észlelték, amelyekben a HIV-vírus általában elrejtőzik és elkerüli a hagyományos kezeléseket. Egy másik, azonos kezelésben részesült HIV-fertőzött esetében viszont a kezelés hatástalan volt.

immunterápia, HIV, vírushordozó, HIV-fertőzés, nivolumab injekció

2017-12-05 09:57:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop