„Okos” fecskendő

Az első befecskendezés után használhatatlanná váló, „okos” injekciós fecskendők bevezetését és kizárólagos alkalmazását sürgette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében.


A szervezet szerint 2020-ra teret kell hódítaniuk ezeknek a fecskendőknek, mert az újra használás miatt évente több mint kétmillió ember fertőződik meg különböző betegségekkel, többek közt hepatitisszel és HIV-vel. Az új fecskendők a WHO szerint drágábbak a hagyományosnál, lecserélésük azonban olcsóbb, mint a betegségek kezelése.

Az „okos fecskendőben” vagy a tű húzódik vissza, vagy a benne lévő dugattyú zár le, így nem használható újra.

„Ez remélhetőleg segít megelőzni az évente 1,7 millió új hepatitisz B, 300 ezer hepatitisz C és 35 ezer HIV fertőzést és mindazokat, amelyekről nincsenek adataink. Ilyen például az ebola és a Marburg-vírus” - fejtette ki Selma Khamassi, az injekció biztonsággal foglalkozó WHO-csoport vezetője a BBC-nek.

A hagyományos fecskendő ára 2-4 dollárcentbe (5,4-10 forint), az „okos fecskendő” 4-6 dollárcentbe (10-15 forint) kerül. A különbség így elenyésző, de az évente átlag mintegy 16 milliárd injekcióval számolva már lényegesnek tűnik. Khamassi szerint azonban „a biztonságos injekció-beadás a betegségek megelőzésének legolcsóbb módja. Össze sem hasonlítható a legdrágább fecskendő ára egy HIV-vírusos vagy hepatitis C fertőzés kezelésének költségeivel”.

A WHO a védőhüvellyel ellátott tűk bevezetését is fontosnak tartja, amelyek megakadályoznák, hogy az egészségügyi személyzet véletlenül saját ujját is megszúrja. Ez megháromszorozza a tű árát, ezért az egészségügyi szervezet felkérte az iparág képviselőit a termék terjesztésére és arra, hogy közösen találják meg, hogyan lehet a biztonságos tűk előállítási költségeit csökkenteni.

A tűket bevetnék többek közt a droghasználók védelmére indított tűcsere programokban és olyan kezeléseknél is, ahol a különböző gyógyszereket a fecskendőben keverik össze.

BBC News Health

| járvány, ENSZ, okos fecskendő, injekciós fecskendő, fertőző betegség
2015-02-23 19:46:07


Egyre kevesebb a tuberkulózisos beteg Európában

Csökken a tuberkulózisban megbetegedők és a kór következtében elhunytak száma Európában, ám aggodalomra ad okot, hogy a leginkább kiszolgáltatott csoportokban, többek...


Maláriajárvány van Burundiban

Maláriajárvány pusztít Burundiban; az egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint 1,8 millió maláriás megbetegedést és 700 halálos áldozatot regisztráltak az ...


Ígéretes ebola vakcina

Hatásosnak bizonyult fogságban élő csimpánzoknál egy szájon át adható oltóanyag a majmok ebola fertőzése ellen, melyet a Cambridge-i Egyetem, az amerikai Thomas Jeffers...


Védőoltások ismétlése

Több oltást ajánlott felnőttkorban is megismételni, így biztosítani lehet, hogy az újszülöttek védelmét is, akiket még nem oltottak be.


Gyermekorvosok egyesülete: a bárányhimlő nem veszélytelen, ezért fontos a védőoltás

A bárányhimlő nem veszélytelen betegség, minden századik kisgyermeknél komoly szövődményeket okoz, a védőoltási program ugyanakkor nemzetközi adatok szerint hatékony...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^