Hirdetés

Szövetátültetés, szövetbank

A modern orvoslás fejlődése tette lehetővé az emberi szervek (szív, vese, hasnyálmirigy, máj stb.) átültetését, amellyel a betegek életét lehet megmenteni vagy életminőségét javítani.

szövetátültetés, szövetbank, szervátültetés |

Gyógy-ír   Kisalföld | Csönge, L.

Kevésbé áll reflektorfényben Magyarországon (kivéve az utóbbi heteket) a humán és állati szövetek átültetése, amely legalább olyan fontos lehet a beteg gyógyulása szempontjából. A világon a vér - mint folyékony szövet - után a leggyakrabban csontátültetés történik egyik személyből a másikba.

Az első hitelesen dokumentált csontátültetést egyébként a XVII. században egy holland hadisebész, Job van Mekkeren végezte, aki egy orosz katona koponyacsonthiányát pótolta egy kutyából származó csonttal. Mivel ezért a katonát az ortodox egyház kiátkozta, évtizedekkel később kérte, hogy a csontot távolítsák el, ami meg is történt, bár addigra a csont szinte tökéletesen beépült.

Az USA-ban mintegy 200-250 ezer csontpótló műtétet végeznek évente, egyébként körülbelül minden tizedik ortopédiai műtét során szükséges valamilyen csontpótlás. Akkor szükséges a csontpótlás, ha a beteg kora, állapota vagy a csonthiány mérete miatt nem lehetséges a beteg saját csontját felhasználni.

A konzerv csontok és egyéb szövetek felhasználásának számos előnye van. A sebész előre meghatározhatja az átültetendő szövet méretét, alakját, mennyiségét, a beteg elkerülhet egy másik operációt (például saját csontot a csípőlapátból nyernek általában). Ezenkívül csökkenhet a műtéti idő, a vérveszteség. A csonton kívül egyébként a leggyakrabban inakat, szalagokat, fasciát (izomborító kötőszövetet), szaruhártyát ültetnek át.

Magyarországon a világon az elsők között történt ízületi átültetés, amely rendkívül kényes területe a szövettranszplantációnak, de egyes esetekben a csontdaganatos betegek így elkerülhetik a végtag amputációját. A leggyakrabban a térdízületbe transzplantálnak porcos ízrészeket, elsősorban baleseti vagy egyéb okból sérült betegekbe.

E szöveteket (allograftokat) a kórházban elhunyt halottakból operálják ki a halál után 24 órán belül.

Ki lehet ma Magyarországon szerv- vagy szövetdonor?

Ehhez a jelenlegi egészségügyi törvény - és a júliusban hatályba lépő új - szerint külön hozzájárulás a beteg vagy hozzátartozó részéről nem szükséges. Ha valaki életében írásbeli vagy szóbeli tiltakozó nyilatkozatot tett, azt mindig figyelembe kell venni. Pénzt vagy egyéb szolgáltatást a szövetekért sem kérni, sem kapni nem lehet.

Ad absurdum egy donor akár több száz(!) beteg gyógyulását, életminőségének javulását segítheti elő, ha nemcsak az átültethető szerveket, hanem a szöveteket is figyelembe vesszük. Az utóbbi években egyfajta csalódottság érezhető a mesterséges szövetpótló anyagok felhasználásával kapcsolatban. Ezek hosszú távon nem mindig váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és bár a humán szövetek átültetésének is van kockázata, a transzplantáló sebészek számos esetben újra a humán szövetekhez fordulnak.

A donorokat, akikből a szövetek eltávolításra kerülnek, rendkívül szigorú kritériumok alapján szelektálják a beteg érdekében. Bizonyos életkori korlátokon kívül számos kizáró ok lehet, például daganatos betegség, fertőző betegség, mérgezés, kollagénbetegségek, autoimmun- vagy öröklődő betegségek stb. Ezenkívül minden donornál vérvizsgálat történik a hepatitis B- és C-vírus, a HIV-vírus jelenlétének ellenőrzésére, valamint a baktériumok és gombák jelenlétét is vizsgálják a véráramban. Az előbbi kórokozók bármelyikének jelenléte a donor szöveteit kizárja az átültetésből. E kritériumok nagyban korlátozzák az alkalmas donorok számát is. A fő szempont a biztonságra és minőségre törekvés, hiszen itt általában elegendő idő áll rendelkezésre az átültetésre.

A szövetkonzerválás lehetőségei

Az eltávolított szöveteket különböző módszerekkel lehet konzerválni:

  • Az égett betegekre átültetett sertésbőrt általában folyékony nitrogénben (-196 Celsius-fokon) cryoprezerválják vagy mélyfagyasztják. Mínusz 196 Celsius-fokon a szövetek időkorlát és minőségromlás nélkül eltarthatók.
  • A csont- és szalagkészítményeket, egyes sertésbőrkészítményeket liofilizálással (fagyasztva szárítással) konzerválják, ez lehetővé teszi, hogy szobahőn öt évig tárolva is felhasználhatók maradjanak.
  • A porcot tartalmazó ízületi készítményeket a jelenleg legkorszerűbbnek számító módszerrel tárolják +4 Celsius-fokon szövetkultúra-táptalajban 60 napig.

Mindazon szöveteknél, ahol nem lehetséges a szövetek sterilizálása (például ízületek, bőr) az egész munkafolyamatot steril körülmények között kell véghezvinni.

Az emberi szövet értéke és ára

A világpiacon egyébként kaphatók profitorientált vagy nonprofit orientált cégektől származó humán szövetkészítmények, amelyek rendkívül drágák. Például egy nagyobb ízületi készítmény az USA-ban 6000-7000 dollárba kerül még nonprofit cégeknél is, ennek 40 százaléka munkabér. Mindezek alapján látható, hogy egy szövetbankot fenntartani a magyar egészségügy elemi érdeke és a piaci árak ismerete alapján messze a legolcsóbb megoldás is, ha a magyar betegek számára is lehetővé kívánjuk tenni e korszerű és hatékony terápiás eljárást. A humán szöveteknek van értéke, de nincs ára. Amit fizetni kell érte, az a térítési díj, ami a felhasznált anyagokat, vegyszereket, műszeramortizációt, munkabért, szállítási költséget stb. foglalja magában.

Liofilizált szivacsos csontblokkok

Az emberek elvárása a humán szövetekkel kapcsolatban jelenleg kettős: nem szívesen veszik, ha átültetésre hozzátartozójukból szöveteket távolítanak el, ugyanakkor jogosan kívánják, hogy ők maguk vagy hozzátartozójuk a lehető legjobb ellátást kapja. A régi patológusjelszó - "Mortui vivos docent = A halottak tanítják az élőket" - mára megújult: "A halottak gyógyítják az élőket!".

Felkarcsont üreges-cystás elváltozása röntgen felvételen


Csönge, L.

szövetátültetés, szövetbank, szervátültetés

2007-11-21 14:27:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop