Különös allergia fajták

Az allergiás reakciók több mint 90 százalékáért nyolc ételféleség a felelős: tej, tojás, földimogyoró, dió, hal, kagyló, szója, búza. Vannak azonban néhányan, akik igen szokatlan allergénekre reagálnak. Ezek ritkaságok, mégis érdekességképpen felsoroljuk őket:

allergia | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Hideg

Gyulladásos betegség, amelyet a hőmérséklet hirtelen esése okoz. Hasonlóan a többi allergiához, hideg levegő hatásár bőrpír, viszketés, duzzanat, kiütések jelentkeznek.

Víz

Igen, ez is lehetséges, 5 perccel a vízzel való érintkezés után súlyos viszketés és kiütések jelentkezhetnek. A jelenség mintegy 30 percig tart, és természetesen igen nehezen kezelhető.

Sóoldat

A sóoldat gyakran használt, előnyös hatású szer, kiszáradás ellen intravénásan alkalmazzák, mégis, van, aki sóoldattól kapott anafilaxiás sokkot.

Babzsák

A szója közismert allergén, de előfordult már az is, hogy egy kisgyereknek légzési nehézségei lettek a szójával töltött babzsákkal való játék közben.

Ondó

Előfordult már, hogy egy nő a partnere ondójára volt allergiás, de az is, hogy egy férfi volt a sajátjára. Az ilyen eseteket kórházban kezelik, az allergiát kiváltó anyag eleinte kicsi, majd egyre nagyobb mennyiségű injekciójával.

Borjúhús

Viszonylag ritka allergia, különösen felnőttek körében, mégis jegyeztek már fel ilyen eseteket.

Női nemi hormonok

A ciklus bizonyos időszakában a nőkön több akne jelenik meg, és szervezetük a vizet visszatartja, elég gyakran előfordul, de néhány nőnél kimutatták az ún. autoimmun progeszteron dermatitiszt is, ami a tüszőrepedéskor fokozott progeszteron érzékenységből eredő bőrbetegség.

Csali

Néhány olyan esetet ismer az orvostudomány, amikor az édesvízi halászok egy Galleria melonella nevű moly csaliként használt lárvájára voltak allergiások.

Live Science

| allergia
2013-09-11 19:23:48


Szervkereskedőket tartóztattak le Nepálban

A nepáli rendőrség letartóztatott három szervkereskedéssel gyanúsított személyt, akik állítólag munkanélkülieket csaptak be és zártak kórházba, hogy megszerezzék...


Spanyolország továbbra is világelső a szervadományozásban és a transzplantációban

Spanyolország továbbra is világelső a szervadományozásban és szervátültetésben, miután tavaly tovább nőtt a donorok és az elvégzett beavatkozások száma - közölte...


Huszonöt éve történt az első magyarországi szívátültetés

Történelmi napnak nevezte a huszonöt évvel ezelőtti első magyarországi szívátültetést Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmaj...


Összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő beteg kapott új szívet

Szívátültetést végeztek egy 51 éves betegen, aki egy rendkívül összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedett - közölte a Gottsegen György Országos Kardioló...


A bíróság nem ítélt kártérítést egy rovarcsípés következtében meghalt férfi hozzátartozóinak

Első fokon elutasította a felperesek kérelmét a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a munkaügyi kártérítési perben, amelyben a felperesek 1-3 millió fo...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^