Az első hiperérzékenyeknek épített lakóház

Tilos dohányozni, parfümöt és mobiltelefont használni mindazoknak, akik az első, hiperérzékenyek számára épített zürichi lakóházban laknak vagy oda látogatnak.

hiperérzékenység, allergia, vegyszer, elektromágnesesség | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A nagy mennyiségű vegyszer - arcszesz, mosópor, hajlakk és festékanyagok - kiváltotta többszörös kémiai érzékenységtől (MCS) szenvedő emberek mindennapos tünetei a fájdalom, a szorongás és a légzőszervi panaszok. A hiperérzékenység elektromágneses jellegű is lehet, ezt a vezeték nélküli készülékek különböző elektromágneses hullámai válthatják ki.

A 15 lakásos házat hiperérzékenyek szükségleteinek a kielégítésére építették 2013 decemberében Zürich Leimbach nevű elővárosában a város pénzügyi támogatásával, az egyik lakó, az 59 éves Christian Schifferle, a Fondation Healthy Life and Living alapítvány vezetője kezdeményezésére.

A hagyományos orvostudomány által kevéssé ismert MCS szindróma, amely zürichi adatok szerint 5000 embert érint Svájcban, a beköltözés előtt pokollá tette Christian Schifferle életét is, aki elektromágneses érzékenységben szenved.

"Legyengít, szorongani kezdek, nem kapok levegőt, nem működik rendesen a tüdőm, szédülök" - mondta. Három-négyéves korában a szülei bútorgyárában használt vegyszerek gőzétől lett rosszul. Felnőttkorában a panaszai miatt nem tudott dolgozni, és egy lakókocsiban élt az Alpokban.

Harmincöt éves korában tudta meg, hogy mi a baja, amikor véletlenül a kezébe került egy, a témával foglalkozó amerikai könyv. Tíz évet kellett várnia, hogy egy orvos végre komolyan vegye.

A leimbachi ház lakóit új lakóhelyük nem gyógyítja ki a betegségükből, de legalább elviselhetővé teszi az életüket. Mindenkinek, aki a házba lép, ki kell kapcsolnia a mobiltelefonját és minden vezeték nélküli készülékét, a házban amúgy sem működnének. Ez azonban nem jelent elszigeteltséget: a házban hagyományos vezetékes telefonvonalakat használnak.

A háznak légtisztítóval ellátott közösségi helyisége is van. A bejáratánál egy széken állították ki az épületben engedélyezett tisztító és tisztálkodó szereket.

A különleges anyagokból készült épületet minden illatot megszüntető ventillációs rendszerrel látták el. Az építőmunkások sem dohányozhattak, és nem használhattak illatosítókat a munka közben.

A házat jól ismerő építész, Andreas Zimmermann szerint a gipsznek jó hasznát vették a munkálatoknál. A homlokzati falakba és a tetőzetbe különleges szűrőt építettek be, amely kiszűri az elektromágneses, illetve elektrosztatikus hullámokat és mezőket.

Az együttélés nem mindig könnyű. Egy korábbi, már elköltözött lakó, aki csak az elektromágneses hullámokra volt érzékeny, például az illatanyagokra vonatkozó szigorú korlátozásra panaszkodott.

"Miután az itt lakó embereknek különböző panaszaik vannak, az együttélés nem egyszerű" - erősítette meg Christian Schifferle.

kép: Andreas Zimmermann Architekten AG
| hiperérzékenység, allergia, vegyszer, elektromágnesesség
2014-04-07 05:29:49


Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

Jóval szervezettebbé, összehangoltabbá vált a szervátültetés folyamata és sokkal több beteg kaphat új szervet Magyarországon az Eurotransplant-tagságunk révén - mond...


A primer immunhiányról

A veleszületett immunhiány nem gyógyítható ugyan, de jól kezelhető, ha a diagnózist idejében felállítják.


Szervkereskedőket tartóztattak le Nepálban

A nepáli rendőrség letartóztatott három szervkereskedéssel gyanúsított személyt, akik állítólag munkanélkülieket csaptak be és zártak kórházba, hogy megszerezzék...


Spanyolország továbbra is világelső a szervadományozásban és a transzplantációban

Spanyolország továbbra is világelső a szervadományozásban és szervátültetésben, miután tavaly tovább nőtt a donorok és az elvégzett beavatkozások száma - közölte...


Huszonöt éve történt az első magyarországi szívátültetés

Történelmi napnak nevezte a huszonöt évvel ezelőtti első magyarországi szívátültetést Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmaj...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^