Hirdetés

Velünk élő baktériumok

Talán kevesen tudják, hogy szervezetünkben milyen jelentős szerepet töltenek be azok a kis baktériumok, melyek elsősorban a bőrünkön, a bélnyálkahártyán, a légutakban és nőknél a hüvelybe fészkelték be magukat nem sokkal születésünk után.

emésztés, bélbaktérium, bélflóra |

InforMed Hírek20   InforMed | Jeni, Zs.

Kép: UChicago Medicine

Jelenlétükről leginkább csak akkor szerzünk tudomást, ha már valamilyen károsodás érte őket. Ilyenkor azonban gyakran drámai változások zajlanak le szervezetünkben: szinte állandóan betegnek érezzük magunkat, a legenyhébb fertőzést  is azonnal összeszedjük. Az orvos sokszor nem tud semmilyen okot felderíteni,  és így egyre csak rosszabb lesz minden. Nézzük csak, hogy kik is ezek a titokzatos lakótársak. 

Baktériumok ugyan minden, a külvilággal érintkezésbe kerülő testfelületünkön élnek (kivétel a gyomor és a szem, ahol különféle enzimek, ill. a sósav azonnal elpusztítja őket), ám legnagyobb mennyiségben a bélnyálkahártyán fordulnak elő. Ezért most leginkább erről ejtünk szót.

A béltraktus nemcsak az emésztésben és kiválasztásban tölt be jelentős szerepet, hanem az immunvédekezésben is fontos funkciói vannak. Mivel legalább 400 m2-nyi (vagyis focipálya méretű) felületű, a legnagyobb külvilággal kapcsolatban álló testfelületnek számít. A benne található bélbaktériumok száma 1014, ami egy átlagos súlyú felnőtt ember testtömegéből 6-8 kg-nyit tesz ki! Ezek a baktériumok nemcsak a bélrendszer helyi védekezésében, hanem az immunrendszer állandó "ébrentartásában", egyes anyagcsere-folyamatok szabályozásában és néhány vitamin termelésében is részt vesznek.

Az egyoldalú, helytelen táplálkozás, a rossz emésztés, a környezetszennyező anyagok, egyes gyógyszerek, allergiák és a tartós stressz jelentős fokban károsíthatja a normál flórát. Ez nemcsak a normálisan is jelenlevő bélbaktériumok menynyiségi és minőségi összetételét változtatja meg, hanem lehetővé teszi más kóros törzsek, gombák, élősködők elszaporodását egyaránt. A változás okozta tünetek pedig rendkívül szerteágazók, sokrétűek lehetnek.

HOGYAN JÖN LÉTRE?

A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik: a szülőcsatornában és a szobában található baktériumtörzsek határozzák meg a csecsemő szervezetébe elsőként betelepülő baktériumok összetételét. A szopás megkezdésével a tejsavbaktériumok kerülnek túlsúlyba, hatásukra az anyatej emészthetetlen alkotóelemei savas anyagcseretermékekké (tejsav, ecetsav) alakulnak, és ezzel megvédik az újszülöttet a hasmenést okozó külső kártékony csíráktól.

A későbbiekben a bélflóra javarészt a táplálékkal bevitt csírák hatására formálódik, ám nem elhanyagolható az egyéb módon (érintés, kéz és különféle tárgyak szájba vétele, belélegzés...) bejutó baktériumok, vírusok, gombák, paraziták immunrendszert trenírozó hatása sem. Az anyatejből származó bifidobaktériumok (tejsavbaktérium-fajta) mintegy előkészítik a terepet a többi baktérium számára. Anyatejes táplálás nélkül a csecsemő bélflórája nagyon hamar a felnőttek bélflórájához válik hasonlóvá.

MI OKOZHAT KÁROSODÁST A BÉLFLÓRÁBAN?

Sajnos számtalan dologgal rombolhatjuk a normál flórához tartozó baktériumokat. Lehet, hogy ezek közül a legtöbb nem is feltétlen kerül túl nagy adagokba szervezetünkbe, ám a sok kicsi sokra megy, s főleg tartós fennállás esetén komoly bajt is okozhat. Nézzük a legfontosabb károsító tényezőket.

  • Gyógyszerek: antibiotikumok, szteroidhormonok, fogamzásgátlók, savkötők, gyulladáscsökkentők, daganatgátlók.
  • Gyomor-, bélbetegségek: gyomorfekély-, hurut, epebetegség, hasnyálmirigy-károsodás, májbetegség, idült bélgyulladások, fekélyek, fertőzések.
  • Anatómiai eltérések az emésztőszervekben, húgyutakban, nemi szervekben.
  • Környezetszennyezés: ólom, higany, kadmium, vegyszerek, tartósítószerek, festékek, konzerválószerek, élelmiszer-adalékanyagok, tisztítószerek, egyes kozmetikumok.
  • Helytelen táplálkozás: sok finomított liszt, cukor, zsiradék, kevés rost, rendszertelenség, félkész és készételek (fast food), szénsavas üdítők, rendszeres feketekávé-fogyasztás, kevés folyadékbevitel, bőséges kései vacsora.
  • Pszichés terhelés: extrém erős stresszhatás, gyász, depresszió, szorongás, labilis idegrendszer.
  • Egyéb: táplálékallergia-, túlérzékenység, besugárzás, vitaminhiány.

Minden baktérium kizárólag egy meghatározott közegben képes csak kifejteni hatását, ezért meglehetősen könnyen képes is kizökkenni egyensúlyából minden változásra: egyes törzsek bizonyos körülmények közt túlburjánzanak, mások viszont kipusztulnak (a gombák és a rothasztó baktériumok egyes bélszakaszokban elszaporodnak, míg más, normál törzsek elhalnak).

emésztés, bélbaktérium, bélflóra

2022-12-29 11:38:55

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop