Hirdetés

Immuntréning

Lassan mindenki köhög, tüsszög körülöttünk. Hogyan hozhatjuk mozgásba védekezőrendszerünket? Cikkünkből megtudhatja, mennyire aktív most immunrendszere, fogékonyabb-e a betegségekre és hogyan tehetjük ellenállóbbá szervezetünk legyengült védekezőképességét.

immunrendszer |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Kovács, R.

Hideg zuhany és sok C-vitamin ­ ezek voltak régebben az erős immunrendszer alapelvei. Ma már tudjuk: védekező rendszerünk épségéért sokkal többet kell tennünk, s ez még örömöt is okozhat. "Pszicho-neuoro-immunológiá"-nak nevezik azt a viszonylag fiatal tudományágat, mely az immunrendszer és a lelki egyensúly közötti összefüggéseket kutatja. Véleménye egyértelmű: aki gyakran nevet és mindenben örömét leli, sokat tesz egészségéért.

ALUDJUNK ÉS PIHENJÜNK TÖBBET!

A gyakori stressz, a rohanó életmód és a kevés alvás annyira megterheli a szervezetet, hogy az a válságos

helyzetben felmondja a szolgálatot.

A test nem talál nyugalmat, hogy regenerálódhasson. A mozgás az egyik leghatásosabb módszer a stressz legyőzésére. Ez nem is jelenheti azt, hogy megerőltesse magát. Ugyanis a túl nagy mértékű megerőltetés gyengíti az immunrendszert.

A mértékletes sport ezzel szemben nemcsak a feszültségeket oldja, hanem egyidejűleg stimulálja a védekezőrendszert. Már 20-30 perces mozgást követően kimutatható a szervezet védekezőképességének növekedése. Gyakorlati tanács: hetente 2-3-szor 30-45 percet fusson, kerékpározzon vagy ússzon.

Ami különösen fontos egészségünk megőrzése érdekében: a helyes táplálkozás. A testnek egész sor természetes eredetű anyagra van szüksége azért, hogy védekezhessen a betolakodók ellen. A szervezet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével történő teljes ellátásáról a változatos étrend gondoskodik, ez a lehető legtermészetesebb termékek (gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű termékek, sovány tejtermékek) fogyasztását jelenti. Egyidejűleg elegendő rostot tartalmaz, mely az egészséges bélflóráról gondoskodik. Ne feledjük azonban, hogy a bőséges folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás alkotórésze!

A legnagyobb immunszervünk éppen a bélrendszer. Épségéről a lehető legmegfelelőbb módon tejsavbaktériumok rendszeres fogyasztásával (joghurt, savanyú káposzta, kovászos uborka, más, tejsavas erjesztésű savanyított zöldségek, erjesztett szójababkrém, azaz miszó) gondoskodhatunk.

6 HÉT IMMUNTRÉNING

A legegyszerűbb, ha ezeket a tanácsokat egészen apró lépésekben ülteti át a gyakorlatba. Ezért ajánlunk egy jól bevált 6 hetes immunmenetrendet. A kezdeti lépések olyan egyszerűek, hogy szinte nem is érzi, hogy egy "program"-ban vesz részt. Hétről hétre 2-2 kis lépéssel haladjon tovább ­ 6 hét elteltével elmondhatja magáról, hogy igazán sokat elért.

Extra tipp: ha eddig meglehetősen egészségtelenül élt, akkor minden egyes továbblépésre 2 hetet is szánhat.

1. hét: Igyon meg naponta egy pohár frissen préselt narancslevet). Ezenkívül naponta legalább egyszer szívből nevessen!

2. hét: Kiegészítésként igyon meg naponta egy pohár zöldséglevet (100%-os biolé vagy frissen préselt). Szánjon hetente háromszor 20 percet csak magára.

3. hét: Kiegészítésként igyon meg naponta egy pohár élőflórás joghurtot (joghurt plusz, kaukázusi kefir, Acidofikus bifidus kultúra). Hetente 2-szer 30 percet gyors ütemben sétáljon (biciklizzen vagy ússzon).

4. hét: Kiegészítésként naponta egyen egy darab friss gyümölcsöt (alma, narancs, banán, kivi ­ tetszés szerint). Reggelente a zuhanyozást hideg vízzel fejezze be.

5. hét: Kiegészítésként fogyasszon el naponta körülbelül egymaroknyi zöldséget (pl. sárgarépa, uborka, karalábé ­ ha más nincs, a mélyhűtött is megfelelő). Hetente egyszer találkozzon egy jó barátnőjével (vagy barátjával).

6. hét: Kiegészítésként egyen naponta egy adag friss salátát. Mozogjon hetente 3-szor 30-45 percet (pl. séta, futás, biciklizés...).

Sikerült! Most már jöhet a borongós ősz, a zimankós tél!




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
immunrendszer

2002-07-25 14:18:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop