Hirdetés

Immunerősítés a fókuszban

A téli hónapok vége felé - függetlenül az eltelt időszak átlaghőmérsékletétől -immunrendszerünk aktivitása mélypontra süllyed, s ezért ilyentájt gyakrabban betegeskedünk. Hogyan kerülhetjük ezt el? Mivel erősíthetjük, óvhatjuk szervezetünket? Ezzel kapcsolatban sok hasznos tanácsot olvashatnak a következő oldalakon, egyúttal olyan szerekkel és módszerekkel is megismerkedhetnek, amelyek alkalmazásával „felturbózható” az immunrendszer működése…

immunrendszer, immunerősítés, salaktalanítás |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):21-27   Celsus Kft. | Balaicza, E.; Czellért T., E

Immunrendszerünk - nem úgy, mint például a tüdőnk, a szívünk, avagy a vesénk - legtöbbször teljesen észrevétlenül folytatja „nagyüzemi” tevékenységét.

Tudomásunkra sem jut, ahogy önvédelmi erőnk nap mint nap leküzdi a rosszindulatú, hibás struktúrájú sejteket, baktériumokat, vírusokat és gombákat. A por és a pollenek sem okoznak semmilyen komolyabb tünetet, amíg ellenálló erőnk tökéletesen működik.

Önvédelmi mechanizmusunkat „belső orvosunk”, azaz a legfontosabb immunszerveink - csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, nyirokcsomók, mandulák- irányítják. Valamennyien bonyolult folyamatok segítségével, ám annál körültekintőbben informálódnak testünk állapotáról, s ha vészhelyzetet tapasztalnak, intézkednek.

Ahhoz, hogy mindez tökéletesen működjék szervezetünkben - ne legyen túl lassú, túl gyenge vagy épp túlzott a védelem -, hihetetlen sok mindennek kell összhangban lennie, együttműködnie és megfelelő arányban rendelkezésre állnia. Ezért rendkívül fontos, hogy minden erőnkkel védjük és erősítsük lenyűgözően összetett és sokszínű immunrendszerünket!

Ne dőljünk ágynak!

Immunrendszerünk hihetetlen dolgokra képes. Legyőzi a ránk támadó milliónyi kórokozót, felismeri és eltakarítja a hibás struktúrájú sejteket, azonosítja és hatástalanítja az egészségünket veszélyeztető anyagokat. Ameddig bírja…

Ahhoz, hogy önvédelmi rendszerünk kifogástalanul működhessen, nekünk is támogatnunk kell, különben a sorozatos támadások visszaverésében kimerül, s a harcban végül alulmarad, mi meg ágynak dőlünk…

Békében a baktériumokkal

Testünk baktériumflórája szervezetünk első védelmi vonala. A bőrt és a nyálkahártyákat a savas és nyákos bevonaton kívül vastag baktériumköpeny is fedi.

Tudta? Csak a száj-, az orr- és a garatüregben több mint 50 milliárd, testünkkel békés szövetségben élő baktérium található, „ők” is védenek bennünket az idegen kórokozók, az allergének és a bőrbetegségek ellen, jelentősen csökkentve a hajlamot a fertőzések és immunbetegségek kialakulására. Bélrendszerünk nyálkahártyájának minden négyzetcentiméterén több millió baktérium él.

Ezek az emésztéshez és anyagcseréhez nyújtott segítségen kívül fontos szerepet töltenek be az ellenálló képesség kialakításában is. Ennek a védőrétegnek a sérülése komoly szövődményeket okozhat: kellemetlen puffadást, hasi görcsöket, hasmenéses jellegű székletet, visszatérő fertőzéseket, gyulladásokat testszerte, allergiákat, túlérzékenységi reakciókat, bőrbetegségeket. Ezért károsodása esetén feltétlen gondoskodni kel mielőbbi regenerálásáról is!

Ellenálló képességünket módosítják

Immunrendszerünk működését leginkább a következők befolyásolják:

Vitamin- és ásványisó-bevitel és -tartalékok: a félkész, illetve a lefagyasztott ételek java sajnos nem vagy csak kis adagban tartalmaz vitaminokat és ásványokat. Ezért ezek időszakonkénti utánpótlása elengedhetetlen még akkor is, ha valaki viszonylag több friss ételt fogyaszt.

A vízháztartás: a víz testünk pótolhatatlan alkotóeleme, s a nyiroknedvünk jelentős részét is ez alkotja. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, s minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is.
Ajánlott! Naponta igyunk meg 2-2,5 liter folyadékot szűrt, tiszta víz, hígított, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, avagy gyógyteák formájában!

A sav-bázis háztartás: a szöveti pH savas irányba tolódása megsokszorozza a visszatérő gyulladások kialakulásának esélyét, az erősen lúgos közeg viszont a vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás.

Pszichés hatások: az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek nagy fokban lerontják a szervezet ellenálló és „küzdő” erejét. A tartós és nagyfokú stressz is bénítja az immunrendszert. Ezért nagyon fontos, hogy a wellness jegyében ne csak a test ápolására, hanem a lelki harmónia megszerzésére is törekedjünk!

Környezeti hatások: elsősorban a környezetszennyező anyagoknak, az ionizáló sugaraknak, az elektroszmognak és a gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásainak „köszönhetjük”, hogy mind több a krónikus betegség. A káros környezeti hatások ellen a legnehezebb védekeznünk, ám egyszerű praktikákkal, nagyobb körültekintéssel és felelősségérzettel nem lehetetlen környezetünk egészségromboló hatásának enyhítése sem.

Élvezeti szerek: kevesen tudják, hogy a feketekávé is ebbe a kategóriába tartozik, s nemcsak a drogok, a cigaretta és az alkohol rombolja immunerőnket. Az élvezeti szerek rendszeres vagy időszakonkénti mértéktelen fogyasztása előbb-utóbb mindenkinél megbosszulja magát.

A mikroflóra károsítói
  • gyógyszerek (antibiotikumok, hormonok - szteroidok, fogamzásgátlók -, daganatgátlók, fájdalomcsillapítók
  • stressz
  • rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
  • rossz emésztés
  • élvezeti szerek: különösen a kávézás és az alkoholfogyasztás
Immunrendszert aktiváló módszerek

Víz- és hőkúrák

A hideg és meleg víz váltott használatát Kneipp vezette be a krónikus fertőzéssel küszködő, legyengült immunitású betegeinél. A róla elnevezett kúra egyes elemeit bárki könnyen elvégezheti otthon is.

Váltott zuhany: reggelente, amikor már jól átmelegedtünk a zuhany alatt, gyorsan csapassuk le előbb a lábainkat, majd a karjainkat, nyakunkat, arcunkat és legvégül a törzset hideg vízzel! Utána alaposan meg kell törölközni, s jó melegen felöltözni, majd egy csésze kellemes, forró teát tanácsos inni.

Gőzfürdő, szauna: mindkettő nagyon hatékony salaktalanító, immun- és értorna. Javasolt minden héten egyszer. Feltétlen figyeljünk a fokozatosságra és arra, hogy több lépcsőben történjen a forró légfürdőzés! (Különben a hatása elmarad, vagy túlterheli a szervezetet, s inkább csökkenti az immunaktivitást.)

Infraszauna: közkedvelt immunerősítő és salaktalanító módszer. A hő - szaunázás közben - legalább 4 cm mélyre hatol a szövetekbe, és az ott leadott energia egész sor öngyógyító folyamatot indít el. Az infravörös sugarak egyenletes és kellemes, napsugárhoz hasonló melege oldja a feszültséget, segít ellazulni. Az eddig elvégzett vizsgálatok szerint az infraszauna nagyon jó eredménnyel használható a következő betegségek megelőzésére és tüneteinek enyhítésére: visszatérő gyulladások, fertőzések, izomfájdalmak, alvászavarok, ekcéma, akne, vegetatív idegrendszeri labilitás, fázékonyság, izzadékonyság, PMS, allergiás panaszok.
Gyógynövények

Lapachokéreg: az egyik leghatékonyabb baktérium-, vírus- és gombaölő hatásokkal rendelkező gyógytea. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékeli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését, és támogatja az immunrendszer aktivitását.

1 liter vízhez 2 evőkanál vagy 3-4 filter (Actimuntea) fakérget kell számítani, 10-15 percig főzni, majd még 10 percig áztatni, mielőtt elfogyasztjuk! 4 hetes kúraszerű fogyasztása csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, és lerövidíti a kialakult fertőzés gyógyulási idejét.

Macskakarom: szintén fontos dél-amerikai immuntréner. Kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható, ilyenkor elegendő a kisebb mennyiség is, azonban a már meglevő baj orvoslására, átmenetileg emeljük meg az adagot! Az érzékenyebb gyomrúak csak evés közben vagy után fogyasszák!

Fontos! Ma már többféle készítmény kapható az üzletekben, érdemes utánajárni, melyikben van a legkevesebb tetraciklikus oxindolalkaloid, mert ha az jelentős mennyiséget tesz ki, akkor csökken a készítmény immunstimuláló hatása.

Noni: hatóanyagai hatékony csíraölő, immunerősítő és roboráló hatásúak. Jó eredménnyel alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére.

Shii take gomba: egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatásúak is. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat. A gombapor néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó, és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japáni kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget biztosít egyes vírusokkal szemben.

Bíbor kasvirág - Echinacea: a növény frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát. Ha ez az anyag rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását. A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább
a visszatérő fertőzések, a gyulladások, az ekcémák, az allergia, a herpeszek és a daganatos betegségek kiegészítő kezelésére ajánlható.

Tajgagyökér: már kis adagban is jelentősen aktiválja az immunrendszert, fokozza a szervezet stresszel és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Legfontosabb hatóanyaga az eleuterozid-B, mely serkenti a fehérvérsejtek termelődését, fokozza azok aktivitását. Fő felhasználási területe: kimerültség, stresszel összefüggő immungyengeség, vegetatív idegrendszeri stabilizálás.

Grépfrútmagcsepp: értékes természetes antibiotikus anyagokat tartalmaz. Otthon is bárki felhasználhatja, ám nem mindegy, hogy milyen fajtát, mire és hogyan… A kutatások szerint több száz baktériumtörzset és a gombák többségét képes a grépfrútmagkivonat elpusztítani. Nem meglepő hát, ha az antibiotikumoknak - melyek használata mellett gyakran gombás fertőzés jön létre - a grépfrútmagolaj konkurenciának számít. A hatásért a flavonoidok, és glikozidok felelősek.

Béres Csepp: roboráló hatású gyógyszer, nyomelem- és ásványi anyag tartalmú, immunrendszert erősítő készítmény. Az ember természetes ellenálló képességének helyreállításán keresztül fejti ki jótékony hatását, így nem csupán a betegségekből való felépülésben, hanem a betegségek megelőzésében is nélkülözhetetlen, mára már az egyik legkedveltebb egészségmegőrző készítmény Magyarországon. A Béres Csepp fontos kiegészítője a Béres C-vitamin, melynek szedésével fokozódik a Béres Csepp hatóanyagainak felszívódása és hasznosulása.

Oxigénregeneráló kúra

A többlépcsős eljárás nemcsak a meglevő betegségek, immungyengeség, gyulladások, daganatok kezelésekor javasolt, hanem megelőzés céljából is rendkívül hatékony. Az eljárás lényege, hogy a sejtek oxigénfelvételét, hasznosítását és az anyagcserét, illetve a salaktalanítást serkenti. Indirekt módon jelentősen javul az ellenálló képesség is.

A 15-20 alkalomból álló kúra során a páciens 4-6 hetes sejtregeneráló, speciális kombinációjú vitaminkúrában részesül, emellett heti 3-5 alkalommal közepes terhelés mellett biciklizik, s közben oxigént inhalál. A kúra évente 1-2-szer megismételhető. Látványos és gyors eredményt hoz mindenkinél. Elsősorban azoknak javasolt, akik gyakran visszatérő fertőzések, allergia, krónikus immungyengeség tüneteivel küzdenek. Hatékony és gyors segítség a kimerült, agyonhajszolt, nagy stressznek kitett szervezet számára is.

Rendszeres sport

Nem kell semmi bonyolult, önsanyargató és macerás dologra gondolni! Már az is rengeteget jelent, ha valaki napi 20 percet sétál, kocog vagy biciklizik. Legfontosabb, hogy örömünket leljük benne, ne terheljük túl a szervezetet és rendszeres legyen! A túlhajszolt (hétvégén mindent bepótolok-szemléletű) fizikai aktivitás inkább legyengíti ellenálló erőnket, s ágynak dönt bennünket, mintsem segítene. Nagyon hatásos a tánc és a zenés torna, mert ott nemcsak a testmozgás, de a zene stimuláló és relaxáló hatása is érvényesül.

Fontos! Tegyük minél változatosabbá edzésprogramjainkat, hogy ne unjuk meg!

Salaktalanító kúrák

A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások miatt szervezetünkbe jutó salak- és méreganyagok jelentős mértékben képesek gyengíteni immunrendszerünket. Ezért hasznos időszakonként rövidebb-hosszabb tisztító kúrákat, heti salaktalanító napokat is beiktatni életünkbe, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesek maradni, vagy legyengült ellenálló képességünket újra fel szeretnénk javítani. Legjobbak a húsmentes és friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéták, a tejsavókúra és a léböjtkúrák különféle válfajai. Hosszabb kúrákat - különösen, ha beteg valaki - csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni!

Sokat tudó, nem keserű grépfrútmag-kivonat

A grépfrútmagból készült - nem keserű - cseppeket sokféle baj kezelésére lehet használni. Nézzük a legfontosabbakat:

Afták: a szájnyálkahártya fájdalmas fekélye esetén naponta többször is öblögessük át a szánkat grépfrútcseppes oldattal: 2 dl vízbe tegyünk 10 cseppet!

Berepedezett szájzug: 8 csepp kivonatot tegyünk 1 evőkanál olívaolajba, ezzel masszírozzuk be többször is az érintett területet! Ugyanígy használhatjuk kicserepesedett ajkak kezelésére is.

Ekcéma: 2 evőkanál olívaolajba tegyünk 10 csepp grépfrútmag-kivonatot, ezzel kenjük be naponta többször is az érintett bőrrészt! Ekcémánál és aknénál segít a kivonatot tartalmazó vízzel történő lemosás is.

Lábgomba: egy vattapálcikát itassunk át hígítatlan grépfrútmag-kivonattal, s ezzel ecseteljük be reggel és este a bőrt!

Torokfájás: langyos vízbe csepegtessünk 10 csepp kivonatot, majd kétóránként gargarizáljunk vele! Ezenkívül naponta 4-6-szor 5 cseppet tegyünk vízbe, és igyuk meg!

Orrmelléküreg-gyulladás: fél deci langyos vízbe 4 csepp oldatot tegyünk, majd egy szemcseppentő pipettával 5 cseppet tegyünk mindegyik orrlyukba! Szívjuk fel jó alaposan, majd fújjuk ki az orrt erősen! Az egész eljárást ismételjük meg naponta 3-szor!

Vírusos szemölcs: naponta 3-szor 3 cseppet tegyünk a szemölcsre! Este vegyünk kéz- vagy lábfürdőt, benne 15 csepp kivonattal!

Fogínygyulladás: naponta 3-szor 1-2 csepp oldatot masszírozzunk be az ujjunkkal a fogínybe! Ha fogzuhanyt is használunk, 5 cseppet tegyünk a vízbe!

Immungyengítők

Immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri fejlett, civilizál létformánk ellenére, avagy éppen azért! Így például immungyengítő:
- a helytelen táplálkozás
- a folyamatos, nagyfokú stressz
- a rendszertelen, mozgásszegény életmód
- a környezetszennyezés

Dr. B. E. - CTE
immunrendszer, immunerősítés, salaktalanítás

2007-02-09 15:11:13

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop