Hirdetés

Időzített bomba - a gyulladás

A tudósok lassan, de biztosan választ kapnak arra, hogyan működik a gyulladásos reakció, és arra is, hogy miként lehet befolyásolni. Az alábbiakban a gyulladással kapcsolatos öt meglepő ténnyel ismertetjük meg az olvasót.

gyulladás, immunreakció, autoimmun betegség |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A gyulladás a szervezet legjobb barátja és legádázabb ellensége

Gyulladás játszódik le a szervezetben, ha megcsíp valakit egy darázs, elvágja a kezét egy késsel, vagy pollen, netán vírus kerül az orrába. Erre reagál a szervezet, azaz a fehérvérsejtek beindítják a rövid távú védekezést a támadás ellen, a gyógyulás érdekében.

Sajnos előfordul, hogy ez a folyamat felborul, és az ismert „jóból is megárt a sok” elv érvényesül. Ilyenkor jön létre a krónikus gyulladás, a védekező csapatok ugyanis nem vonulnak le a terepről. Az immunsejtek ekkor sok kárt tudnak tenni a szervezetben.

Miért fontos ez?

A gyulladás a sejtjeink egészségét biztosító alapvető mechanizmus, szinte az összes betegség kapcsolatban áll ezzel a folyamattal. A kulcsszó a jól szabályozott, karbantartott gyulladás, amely akkor kapcsol be és ki, ha arra szükség van.

Mit tehetünk?

Az elfogyasztott zsírok építőkövei mind a hasznos szerepet betöltő gyulladáskeltő hormonoknak, mint a gyulladáscsökkentő hormonoknak, amelyek a veszély elhárítása után megnyugtatják a szervezetet.

A légszennyezettség, a kórokozók, az étrend és más okok miatt erősen gyulladáskeltő környezetben élünk, ezért nehéz egyensúlyban tartani a gyulladás folyamatát. A legjobb eredményt az étrenden keresztül érhetjük el. Csökkentsük a gyulladáskeltő omega-6 zsírok fogyasztását (állati zsiradék) és növeljük a gyulladásgátló zsírokét (omega-3, lazac és halolaj-kiegészítők).

Fontos tudni, hogy kétféle omega-3 létezik, a hosszú láncú (a halban) és a rövid láncú (a lenolajban, magvakban, dúsított termékekben). A kétféle zsírsav eltérően működik, és legtöbbünk szervezete nem jut elég hosszú láncú omega-3-hoz. Heti két adag tengeri hal elfogyasztása elegendő lenne.

A krónikus gyulladás szinte az összes betegség kialakulásában szerepet játszik

Az autoimmun betegségekben a szervezet hiperaktív védekező mechanizmus révén önmaga ellen fordul. A leggyakoribb példák a szénanátha, a reumatoid artritisz, a kismedencei gyulladás, a vastagbélgyulladás.

Hozzátehetjük még a fenti listához a következő betegségeket: rák, Alzheimer-betegség, 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, szívbetegség, Parkinson-betegség, csontritkulás, sőt még a depresszió is

Tovább

gyulladás, immunreakció, autoimmun betegség

2022-10-12 12:05:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop