Hirdetés
A konyhasó hasznos is lehet
A túl sok konyhasó fogyasztása szívbetegséget okozhat, de van egy olyan előnyös oldala is, amivel eddig nem foglalkoztak, valószínűleg a szervezet ősi védekezése a baktériumok ellen.
A Cell Metabolism című orvosi folyóiratban a regensburgi egyetem kutatói egereken és emberi sejteken végzett vizsgálatsorozat során megállapították, hogy egy fertőzött terület körül a konyhasó koncentrációja megnő, míg konyhasó nélkül a baktériumok elszaporodnak.
A felfedezésre a véletlen vezetett, amikor a kutatók egyike észrevette, hogy a társuk által megharapott egerek bőrében a konyhasó koncentráció magasabb, mint azoknál, amelyeknél nem volt seb.
A kutatócsoport a vizsgálatuk során az egereket illetve emberi sejteket magas konyhasó koncentrációnak tett ki és figyelte az immunsejtek aktiválódását. Az egereknek ezen kívül alacsony illetve magas konyhasó tartalmú diétát adtak és a Leishmania major nevű baktériummal megfertőzték őket.
A magasabb konyhasó tartalmú diétán tartott egerek immunválasza erősebb volt és gyorsabban leküzdöttek a fertőzést, mint a másik csoport.
A szerzők feltételezik, hogy egyes bőrsejtek a konyhasót olyan területekre szállítják, ahol magas a baktérium fertőzöttség, és védőgátat képeznek, melyek megakadályozza, hogy a mikrobák mélyebbre jussanak.
Lehetséges, hogy a konyhasó az immunrendszer eddig ismeretlen segítője, és valószínűleg az antibiotikumok előtti korszak maradványa, amikor az emlősöknek, így az embernek is szövetségese volt a kórokozók elleni harcban. Végül is a konyhasót évszázadok óta tartósító szerként használják, mert megóvják az ételt a baktériumoktól, így az evolúció során a konyhasót is hasonlóan fogadta el a szervezet.
A konyhasót így fel lehet használni például sebkezelésnél a sebgyógyulás elősegítésére, főleg égett betegeknél. A vizsgálat eredménye azonban nem jelenti azt, hogy a magas konyhasó tartalmú diéta egészséges lenne, rengeteg adat bizonyítja, hogy árt a szívnek.
Forrás: Cell Metabolism
2015-03-05 20:11:24